ASTRONOMIJA NA TELEFONU

starmaplog

iphoneStarmap
Verzija: 2.3
83,2 MB
Radi na:
iPhone, iPod touch, iPad.
Requires iOS 3.0 or later
Cena:
18,99 dolara

Sredinom devedesetih godina bio sam oduševljen fantastičnim mogućnostima jednog astronomskog programa koji je umeo da prikaže na monitoru položaje deset hiljada zvezda. Deset hiljada! Pa to je više nego što ih čovek vidi golim okom. Danima sam prijateljima, pa čak i poznanicima sa ulice pričao o tom čudu. Deset hiljada!

Starmap Pro koji danas predstavljam ima veće moći: može da prikaže 2,5 miliona zvezda (koristi Tycho-2 i SAO kataloge tj. ide do 16 magnitude), zatim kompletne NGC/IC kataloge, 13 000 objekata dubokog neba, može da izračuna efemeride za 25 000 nebeskih objekata, da prikaže faze Meseca i sve drugo važno iz Sunčevog sistema, da pokrene alarm kada odabrano telo izađe iznad horizonta, da prikaže mnoštvo predivnih fotografija dubokog neba i tako dalje i sve to radi na ajfonu. 

Starmap6 Starmap5 Starmap3

Kada program pokrenete pokaže vam se nebo sa zvezdama i planetama koje se tog časa mogu videti sa vaše lokacije. Vidite onaj deo neba koji se nalazi iza telefona – dakle kako pomerate telefon tako se menja i deo neba koji se prikazuje na njegovom ekranu. Ali program i ovaj telefon su dovoljno pametni da znaju da vam to može i smetati, jer niko ne voli da mu nebo stalno šeta pred očima. Zato ako tapnete prstom na ekran slika neba se zaledi da bi kroz koju sekundu opet krenulo sve po starom. Ako međutim zumirate sliku onda ona reaguje samo na vaš dodir. Dva „klika“ prstom po ekranu i sve se anzumira. To je sjajno rešenje, naročito korisno kada zađete duboko u nebo jer se sa dva laka udraca prstom po ekranu vratite na normalan vidni ugao posmatranja.

Starmap2 Starmap4 starpam8

Razume se, imate pune ruke, tj. prste posla ako želite da izvučete maksimum iz ovog programa. Prstima selektujete, zumirate, pomerate objekte, postavljate koordinatne mreže, horizont i da ne nabrajam dalje. O svakom objektu nude se odgovarajući podaci, samo treba da kliknete na njega.

Kad telefon držite položeno na ekranu imate samo prikaz neba, ali ako telefon uspravite na dnu vam se prikaže pet ikonica i to baš onih koje su vam potrebne. Naime njih ima znatno više – pritisnite kranju desnu „More“ i videćete izobilje ikonica koje vam pružaju uvid u moći programa. Kada izaberete jednu onda se u zavisnosti od tog izbora u dnu ekrana poređaju odgovarajuće ikone. Najkraće rečeno: sjajno.

Postoji i pojednostavljena verzija ovog programa sa nešto skromnijim menijem i manjom bazom podataka. Taj program, recimo, pokazuje „samo“ 350 000 zvezda (do 12 magnitude).


Još astronomije na telefonu:

Planetdroid

Red Shift

Perpetuum - Moon Phases

SkyView - Explore the Universe


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...