Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

pdf

Tenk T-34

Prvi sudari bojne mašinerije Crvene armije i nemačkih okupatora u leto 1941. doneli su Nemcima silnu glavobolju. Njihov protivnik je imao T-34, tenk koji je bio bolji od bilo kog nemačkog u naoužanju, oklopu i pokretljivosti. Nemci su ovoj neranjivoj mašini dali nadimak “Wunderwaffe”, ili “Čudo-oružje”. Svi vojni istoričari se slažu da je T-34 bio najuspešniji tenk u Drugom svetskom ratu – proizvedeno ih je više od 80.000. U čemu je tajna ovog sovjetskog “čuda” – simbola pobede?


Tenk T34

Približava se 9. Maj – međunarodni praznik koji obeležava dan kada je 1945. godine Nemačka zvanično kapitulirala i time okončala Drugi svetski rat u Evropi. U njemu je živote izgubilo 50-80 miliona ljudi (oko 3% tadašnje svetske populacije), od čega 22-25 miliona vojnika. U ratu je stradalo najviše Sovjeta – oko 22 miliona, a nacista oko 5,8 miliona. Ipak, savremena istorijska “gibanja”, koja su započela odmah posle rata a čijoj smo kulminaciji trenutno svedoci (i saučesnici, jer smo prošle nedelje poslali pomoć ukrajinskoj vladi), pokušavaju da bace potpuno novu svetlost na istoriju. Na proslavu 50-godišnjice “Dana D”, saveznici nisu pozvali rusku delegaciju. Uz podršku svojih zapadnih patrona, Baltičke zemlje i Ukrajina neće ove godine slaviti 9. maj, a nijedan od zapadnih lidera neće prisustvovati tardicionalnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi. Zato će doći Vijetnamci, Indijci, Severnokorejanci i Kinezi. Otići će i naš Toma, ali ne želi da vodi grupu ratnih veterana. Ludnica, Hladni rat je u toku – politika pokušava da revidira istoriju.

Ali da se vratim temi. Ako bi se tražila bitka koja bi mogla da označi prekretnicu u II svetskom ratu, onda bi to svakako bila bitka između Nemaca i Crvene armije kod Kurtska 1943. godine. U njoj je učestvovalo 50 nemačkih divizija sa 800.000 vojnika i 2.700 tenkova i 12 sovjetskih armija sa 1.300.000 vojnika i 3.600 tenkova. Nemci se nisu plašili, jer su u svojih 14 oklopnih divizija imali nove tenkove tipa Pancer V “Panter i Pancer VI “TIgar. Da ne dužim, bitka je vođena čelikom i danas se tretira kao najveća tenkovska bitka u istoriji – poginulo je 60.000 Nemaca i oko 80.000 Crvenoarmejaca, dok su Nemci izgubili stotine tenkova (oni kažu 300 a Sovjeti 900 komada) a Sovjeti oko 1.500[1]. Posle ove bitke, Sovjeti su polako preokrenuli rat u svoju korist i krenuli u nezadrživ pohod ka Nemačkoj, što je kulminiralo napadom na Berlin, samoubistvom Hitlera i postavljanjem crvene komunističke zastave na zgradu Rajhstaga. Time je vreli rat završen, ali mir nije stigao u Evropu …

 


[1] Iako je operacija „Zitadelle“ bila super-tajna, sovjetski špijuni („Lucy“) iz Švajcarske su dojavljivali Staljinu sve Hiterove planove, tako da su ovi bili pripremljeni.

 

 tenk

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(26 strana, 4,6 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: