Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

Ne volim tzv. štedljive sijalice zato što daju neprirodnu svetlost. I koštaju 6–7 puta više nego normalne. Međutim, to će se promeniti.

Volim da čitam zapadnjačke bajke. Čuj ovu: još 1987. mladi naučnici, bivši studenti fakulteta Severna Karolina koji su se bavili poluprovodnicima, reše da osnuju firmu. Toliko su vremenom uznapredovali da 25 godina kasnije osnivaju podružnicu za Aziju u Hong Kongu, i danas predstavljaju jednog od glavnih snabdevača Kine. Između ostalog, zato su pre par godina u provinciji Gvandon kupili fabriku od 55.000 m2 za proizvodnju čipova.

Možda će neko reći da ovo nije bajka već priča iz stvarnog života ali meni zvuči kao bajka. Čuj, „pametni studenti osnovali kompaniju koja radi s profitom!“ Utopija!

Njihova kompanija se zove „Cree Inc.“ Imaju oko 1.300 zaposlenih. Danas su u Americi i svetu poznati kao proizvođači i snabdevači visokokvalitetnih i jeftinih poluprovodničkih dioda koje emituju svetlost (LED). Razlog zbog koga danas pišem o njima je pokretanje njihove sopstvene linije za proizvodnju LED sijalice, čime su direktno gurnuli prst u oko gigantima te industrije “Phillipsu” i “General Electricu”. Najjeftinija “Krijeva” LED sijalica koštaće manje od \(10 – znači, oko 700 dinara – i imaće 10-godišnju garanciju! Odmah sam pomislio: “Eto konačno produkta i za nas Srbe!” Ono što je možda još važnije jeste da su “Krijeve” LED sijalice istog oblika kao “starinske”, klasične sijalice sa užarenom niti, kao i da emituju tip svetlosti i boju temperature koji su vrlo slični žarnim sijalicama.

led60

Novu liniju njihovih LED sijalica čine tri tipa: topla bela sijalica ekvivalentna onoj od 60 W, koja će da košta \)13; dnevna koja je ekvivalentna onim od 60 W, i koja će da košta \(14: i topla bela ekvivalentna onoj od 40 W, koja će da košta samo \)10.

Topla bela (2.700 K) od \(13 proizvodi 800 lumena pri potrošnji struje od 9,5 vati (64,2 lumena po vatu[1]); dnevna (5.000 K) od \)14 proizvodi 800 lumena pri 9 vati (88,9 lpw); i topla bela sa cenom od \(9.97 proizvodi 450 lumena pri 6 vati (75 lpw). Kod sve tri sijalice je moguće pojačavati i smanjivati jačinu, planirano je da prosečno rade po 25.000 sati, sa CRI[2] (Color Rendering Index) indeksom 80. Ukratko, radi se o LED sijalicama koje imaju skoro idealne osobine.

cree

Pored cene i navedene statistike, izgleda da je najvažnija osobina „Krijevih“ sijalica ipak to što jako liče na starinske sijalice – i vizuelno i prema svetlosti koju proizvode. Kao što se vidi na slici gore, očito je da su njihovi LED–ovi modelirani prema zračnim sijalicama sa vlaknom. „Kri“ takav dizajn naziva „LED filament tower“, koga čini 10 pari visokonaponskih LED–ova XP–E. Unutar tornja se nalazi snažni tranzistor (driver circuit), kao i neophodni hladnjaci. Smeštene u stakleni mehur (koji je obložen gumom da bi bio otporan na udarce), „Krijeve“ sijalice daju „običnu“ svetlost u svim pravcima kao i normalna sijlica. Prema rečima potencijalnih mušterija, topla bela sijalica od 60 W izgleda i doživljava se kao i obična sijalica od 60 W – iako, za razliku od ove druge, ostaje hladna na dodir.

Ne želeći da zvučim kao da reklamiram nove sijalice, hoću da primetim da, u suštini, „Kri“ izgleda da želi da ukloni sve prepreke – fizičke ili mentalne – koje bi sprečavale kupce da se prebace na LED sijalice. Ako „Krijeve“ sijalice izgledaju isto, približno su istih dimenzija, traju 20 puta duže, i koriste 84% manje struje ... zašto bi iko normalan kupovao normalne, zračne sijalice? Koliko sam shvatio, razlog može da se krije u „fasunzima“, jer nove sijalice ne mogu uvek da se zavrnu na mesta starih, a neke jednostavno odbija novi izgled. Bogami, ja da mogu da biram – znam šta bih odabrao.

Nove sijalice je trenutno moguće kupiti jedino u SAD. Bivša studentska firma se nada da će investicija od \)10 – i ušteda od $139 tokom radnog veka produkta – biti dovoljan razlog za prebacivanje na LED sijalice.

Meni lično je tema vrlo interesantna. Na ovom sajtu se često mogu pročitati novosti iz ove oblasti, pa koga interesuje ...



1. Prema standardima EU, tungstenska sijalica od 60 W mora minimalno da zrači svetlosti od 700–750 lumena. Po zakonu od 2010. jačina sijalica mora da se izražava u lumenima a ne više u vatima potrošene energije.

2. To je kvantitativna mera sposobnosti svetlosnog izvora da proizvodi boje različitih predmeta verno u odnosu na idealni odn. prirodni izvor svetlosti. Najjači mogući CRI je 100.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...