Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Liftovi ne moraju da budu dosadne metalne krletke koje voze zaposlene gore-dole. Prikazaću samo neke od najčudnijih liftova na svetu, koji se nalaze u akvarijumu ili se penju uz visoke litice.

„AquaDom“

Gde: Berlin-Mitte, Nemačka

U hotelu „Raddison Blu“ u Berlinu, nalazi se lift „AquaDom“, čije se providne kabine nalaze u sredini 25-metara visokog akvarijuma. Akvarijum sadrži više od 1.000.000 litara morske vode i dom je za više od 50 vrsta različitih riba. Četiri ronioca svakog dana poroše po 10 kg hrane za hranjenje više od 1.500 riba.

andertonski 

Andertonski lift za brodove

Gde: Chashire, Engleska

Jedan od najstarijih preživelih brodskih liftova – ogromni inženjerski poduhvat za dizanje ili spuštanje brodova sa jenog na drugi vodeni nivo – jeste andertonski brodski lift u Engleskoj. Sagrađen je još 1875. godine i radio je sve do 1983, da bi bio restauriran 2002. Hidraulični klipovi se dižu ili spuštaju u dva masivne stubline, tzv „kesonima“ – i podižu brobove iz Marsey kanala u Trent ili ih spuštaju na reku Weaver.

SkyTower 

„Sky Tower“

Gde: Auckland, Novi Zeland

Lift „Sky Tower“ definitivno nije za akrofobične. Svaka od četiri kabine lifta ima stakleni pod, pružajući putnicima divan pogled i uzbuđenje dok se penju po fasadi 70 spratova visokoj zgradi.

bailong 

Liftovi Bailonga

Gde: Zhangijajie, Kina

Konstruisan na ivici litice Wulingyuan u Kini, lift Bailong je najviši spoljni lift na svetu. „Lift Hiljadu Zmajeva“, što njegovo ime znači u prevodu, diže se i spušta niz liticu visoku preko 300 metara. Putnicima kji se popnu na vrh puca fantastičan pogled na ogromne kvarcne peščarne vrhove, od kojih su neki visoki preko 800 metara.

luvr 

Stepenice u Luvru

Gde: Pariz

U domu nekih od najvećih istorijskih blaga umetnosti, posetioci imaju mogućnost da se voze u jednom liftova budućnosti. Bez krova nad glavom, fidraulički lift razvozi putnike po Luvru tiho i glatko. Čak ih i rashlađuje, jer se na kraju svakog nalazi ventilator koji im pirka u lice nakon svake vožnje.

plima 

Lift „Rastuća Plima“

Gde: Karipski brod „Oasis of the Seas

Postavljen je na najvećem svetskom brodu za krstarnja, i ovo je jedini lift sa barom na svetu. Noseći 35 putnika u jednom cugu, lift spaja palubu Centralnog parka sa Kraljevskom promenadom lajnera. Putovanje između dva sprata traje oko 8 minuta, što je većini dovoljno da trgne makar po jedan koktel koji se mućka i samom liftu.

haky 

Lift u zgradi „Umeda Hankyu

Gde: Osaka, Japan

Neki moji prijatelji žive u stanovima koji su manji od liftova u osakijskoj (?) poslovnoj zgradi „Umeda Hankyu“. Ovaj prostor dimenzija 3,6 x 2,8 metara može da povede do 80 persona ili teret od 5 tona – zavisi ko prvi stigne. Razlog za ovako velike liftove krije se u tome što kancelarije zaposlenih počinju tek od 15. sprata, te je potrebno vozilo koje će za kratko vreme da podigne veliki broj užurbanih Japanaca.

tocak 

Falkirkški točak

Gde: Falkirk, Škotska

Ovaj smešni točak prenosi čamce između Union kanala i kanala Forth and Clyde. Otvoren je 2002. godine, i do danas je jedini rotacioni lift za čamce na svetu. Deset hidrauličnih motora okreće točak brzinom od osmine obima u minuti (znači, pun krug za 8 minuta). Za pokretanje ovog uređaja težog 600 tona, koriste se vodene pumpe snage svega 30-ak konjskih snaga.

zabicikle 

Lift za bicikle u Trondhajmu

Gde: kao što rekoh, u Trondhajmu, Norveška

Tamo se nalazi prvi i jedini lift za bajsove na svetu. Grad je 1993. napravio ovaj lift u cilju promocije međugradskog prevoza biciklima. Za korišćenje ovog lifta, dovoljno je spustiti slobodnu nogu na pokretni podest. Lift je dug 130 metara, i uz nagib od 20 procenata vozi brzinom od oko 8 km/h.

juste 

Lift iz Santa Juste

Gde: Lisabon, Portugalija

Raul Mesnier de Ponsard, jedan od učenika Gustavea Eiffela, konstruisao je ovaj neogotički lift. Kada je bio konstruisan 1902, bio je pokretan parom, a danas se ovaj 130-metarski lift pokreće strujom, ali se ljudi i dalje prevoze u kabinama koje podsećaju na drvene kaveze za ptice. Portugal je ovaj lift proglasio nacionalnim spomenikom 2002. godine.

silos 

Autostadt Silos

Gde: Wolfsburg, Nemačka

Odmah pored Folcvagenovih fabrika nalazi se verovatno najsofistikovanija auto-garaža današnjice. Nakon što se automobil napravi u VW fabrici, pokretna traka ga nosi u pola milje dugaški podzemni tunel i jedan od nekoliko 60 metara visoki silos. Automatski elevator podiže auto u kompjuterski isplanirani kontejner, a pošto sistem ne zahteva vožnju, kupci dobijaju automobile sa kilometražom na nuli.

garage 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...