Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

pdf

X-20 'DynaSoar' i projekti 'BRASS BELL', 'RoBo' i 'HYWARDS'

BUDUĆNOST KOJA NIKAD NIJE DOŠLA

DYNASOARKNJIGAPosle Drugog svetskog rata, doktor nauka i artiljerijski general-major Walter Dornberger, bivši direktor nemačkog naučno-istraživačkog centra u Peeneműndeu, i dr Krafft Ehricke, njegov saradnik iz Peeneműndea, emigrirali su u SAD i pridružili se ekipi stručnjaka u 'Bell Aircraftu'. Dok su vredno radili u 'Bellu' i gradili novi zemlju, razvili su projekat letilice slične Sängerovom antipodnom bombarderu, a 1952. su čak putovali za Francusku, očajnički pokušavajući da rehabilitovani SS-ovski par Eugena Sängera i Irenu Brandt privole da im se pridruže u 'Bell' kompaniji.

RANI PROJEKTI 'BELL AIRCRAFTA' su jednostavno bile varijante Sänger-Brandtovog bombardera 'Silbervogel' (o njemu sam već pisao), no prava krila sa klinastim profilom su uskoro ustupila mesto delta-krilima, karakterističnim za mnoge kasnije koncepte. Kompanija je mnogo pažnje poklanjala problemu povratka u atmosferu, posebno oblasti termičke izolacije, gde su tehnolozi 'Bella' iz Bafala (NY) razmatrali šeme sa aktivnom izolacijom (npr. putem cirkulacije tečnosti) i pasivnom izolacijom (kao npr. sa radijacionim, apsorbujućim i ablacionime slojevima).

........

DYNASOAR 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(29 strana, 2,7 MB)
download

pdf

dino

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...