Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Sem nekolicini psihotičnih militantnih tipova, nikom normalnom se ne dopada situacija u Evropi. Amerika ovih dana dovodi 25.000 NATO vojnika i najsavremenije protivraketne sisteme ’Patriot’ na granicu s Rusijom (na Crno more!), na šta Putin odgovara protiv-vežbom sa 100.000 vojnika, najvećom u poslednje vreme. U Poljsku se dovlače sveže vojne snage i pravi se ekonomsko-političko-vojna koalicija kojoj nema presedana ni u EU. Baltičke zemlje su logistički osnažene, jer stratezi sumnjaju da će napad možda doći s te strane. Ukrajina ne nova-stara neuralgična tačka razdora, jer svaki pokušaj zapada da ih uvuku u NATO Rusija će smatrati za objavu oružanog sukoba. Milijarde dolara svake godine odlaze zemljama poput Bugarske i Rumunije (Rumuni kupuju ’Patriote’ za rekordnih $4 milijarde!) da bi bile ’spremne’. Kako Rusija odgovara na sve to?

r1
NATO trupe stižu u vojne kampove po bugarskim selima na vežbe gađanja i pokazivanja snage.

r2
Pentagon je objavio sliku ruskog „Suhoja-27“ koji je prišao na „par metara“ od špijunskih aviona RC-135 na ruskoj granici na Baltiku. Cilj provokacija ovog tipa je merenje vremena reakcija protivnika, detekcija neprijateljskih radara i komunikacionih stanica, hvatanje šifri i redosleda komandi i sl.

Kopnene snage Rusije čine jednu od tri ogranka njihovih oružanih snaga[1]. Od prošle godine ne samo da su povećali brojnost u ljudstvu, već su nastavili trend modernizacije i obnove zastarele tehnike. Iako će do 2025. nabrojniji bojevi tenk u službi kopnene vojske biti obnovljena verzija „starog“ tenka T-72B3, ruski izvori tvrde da će proizvodnja najnovijih tenkova T-14 porodice „Armata“ dostići godišnji nivo od 20-30 jedinica, s tim da se trenutno radi na prvom kontingentu od 100 mašina.

r3
Najnoviji ruski stealth-tenk T-14. Prvi put je predstavljen na paradi 2015. Vojska je naručila 2.300 tenkova do 2020. Čudo od tehnike i u nekim stvarima jedinstven u svetu. Poseduje radar srednjeg dometa, ultraljubičastu HD-kameru od 360°, sposobnost detekcije neprijatelja po jonskom zračenju, itd. može da lansira sopstvene bespilotne letilice. Poseduje dinamički metalo-keramički oklop IV pokolenja „Malahit“ (ekvivalentan metalnom oklopu debljine 1 m!) otporan na 95% ručnih protivtenkovskih granata i potkalibarskih projektila

r4
BMP-3
. Težina – 18,7 t; posada – 3 + 7 vojnika;

S druge strane, u fazi razrade univerzalnih bojnih guseničnih oklopnih transportera srednje klase „Kurganec“ i „Bumerang“ pojavili su se određeni problemi, tako da neće ulaziti u službu pre 2019, iako su se prototipovi pojavljivale na poslednjim vojnim paradama. Kao privremenu meru, ruska vojna industrija će nastaviti proizvodnju bojevih modula „Berežok“ za samohotke BMP[2]-2, kupiti nekoliko stotina novih BMP-3 i modernizovati postojeću tehniku. Zbog svega toga, ključni prioritet je bačen na sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, u armiji zastupljene u vidu raketnih sistema „Buk-M3“, „Tor-M2“, S-300V4 i S-400. U toku je finalno doterivanje perspektivnog sistema S-500 „Triumfator“, čiji se ulazak u naoružanje očekuje u okviru sledećeg državnog programa.

r5
S-500
će biti neprobojan sistem za borbu protiv balističkih raketa srednjeg dometa (do 3500 km), stelt-ciljeva, bojevih glava, krstarećih raketa, dronova, i raketa brzine preko 5 mahova. To je pandan američkom sistemu THAAD.

Što se tiče Vazdušno-kosmičkih sila Rusije, najveće projektovane promene u državnom programu očituje se u odlaganju roka finiširanja strateškog bombardera PAK-DA, koji se sigurno neće u dogledno vreme uključiti u naoružanje, te se sada sprovode napori na obnavljanju proizvodnje bombardera Tu-160[3] („Blackjack“), što će dovesti do 50-60 novih jedinica, a biće modernizovani i postojeći park bombardera tipa Tu-160M2. Razrada Suhoja PAK-FA[4] nastavlja se tekućim tempom tako da će u sledećim godinama ovi avioni biti uključeni u vazduhoplovne snage. Međutim, najveći deo sredstava u okviru novog državnog programa vazdušnih aparata otići će na nabavku dokazanih i proverenih na delu aviona na Sirijskom nebu, kao što su Su-35, Su-34 i Su-30, kao i nekoliko lakih lovaca tipa MiG-35 i, naravno, borbenih helikoptera tipa Ka-52 i Mi-28N.

r6
Suhoj PAK-FA
(Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации). U projektu učestvije Indija (50:50) i Brazil.


https://youtu.be/m0qizoGOIQs

 

[1] 1992. Oružane snage Federacije su raspolagale sa 103 divizije i 1.400.000 vojnika. Već 4 godine kasnije broj je prepolovljen i od tada konstantno pada. Sve do prošle godine kada su imali samo 3 divizije. Danas, Rusija je „dala gas“ i ima 8 divizija i 270.000 vojnika.

[2] Mislim da su to samohotke (Боевая машина пехоты, БМП), široka klasa oklopnih bojnih mašina, čiji je osnovni zadatak brzo stizanje na mesto vojnih zadataka, zbog njihove velike pokretljivosti, naoružanja zaštite u uslovima primene nuklearnog oružja. BMP-2 je uveden u naoružanje 1977, ima automatski top 2A42 od 30 mm.

[3] Nadzvučni strateški bombarder, najveći i najjači nadzvučni vojni avion sa promenjljivom geometrijom krila u istoriji, kao i najteživojni avion na svetu. Ima dolet od neverovatnih 18.000 km!

[4] Stelt-lovac „T-50“ V generacije, pandan „Reptorima“ i F-35. Ministar vojske kaže da se očekuje da će serijska proizvodnja započeti 2018.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari   

miki
+2 #2 miki 17-07-2017 08:52
Opet pokreću trku u naoružanju. Gunđ!
Ne verujem da će to eskalirati u rat, kao što nije ni tokom hladnog rata u drugoj polovini prošlog veka.
Ali zanimljivo razmišljanje jeste da je u spomenutom hadnom ratu, SSSR bio taj koji je rat izgubio, jer nije mogao da finansira tadašnju trku u naoružanju. Bili su na korak od bankrota. Ali sada, može da se desi da SAD budu ti koji će bankrotirati. Ogromni celom svetu potrebni energetski resusrsi još čame u Rusiji. Amerikanci osim "biznisa", nemaju ništa čime mogu da održavaju svoju ekonomiju.
U svakom slučaju, tužno je toliko traćenje novca na oružje. Da se sve to uloži u nauku i istraživanje svemira, časkom bi smo imali baze na Mesecu i Marsu... Ovako, srećni smo kada pošaljemo robotića da puzi po Marsu, i strepimo da li će mu se točkovi raspasti. :(
Prijavi administratoru
vladimir kerleta2
0 #1 vladimir kerleta2 15-07-2017 23:10
Promakla je gruba greška u kucaNju. U fusnoti 1 piše da Rusija ima 8 divizija i 270 hiljada vojnika. Brojke su višestruko vise. Ruska mirnodopska divizija ima petnaestak hiljada vojnika pa ni Omer nije dobar.
Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18