Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. oktobra 2015. Rusija je izvela raketni napad na suvozemne ciljeve u Siriji. Napad nije bio rutinski već je krio jednu novinu. U njemu su učestvovale podmornica, jedna ruska fregata i tri razarača, a tada je iz Kaspijskog mora lansirana salva od 26 krstarećih raketa tajanstvene klase „Калибр“.

Projektili nazvani „Kaspijska sablja“ preleteli su preko 1.500 km kroz iranski i irački vazdušni prostor i pali na položaje terorista u provincijama Raqqa, Aleppo i Idlib, i prema satelitskim snimcima potpuno ih uništili.

Prvi put lansirani 2012. godine, krstareći projektili „Kaлибр“ mogu da lete na visini od samo 50 do 150 metara iznad tla i da pogađaju ciljeve na vodi udaljene od 350 km a one na kopnu na preko 2.500 km. Inženjeri konstruktorskog biroa „Новатор“ iz Jekaterinburga, koji su konstruisali i proizvode ove projektile, kažu da je greška prilikom gađanja u krugu od samo 3 metra!

Izvozna verzija projektila – „Калибр-НК“(3M14TE) – nema tolike domete ali ipak izaziva glavobolje Pentagonu jer poseduje bolnu sposobnost da se prikradaju cilju kada se lansiraju iz železničkih vagona sa hlađenjem ili iz kontejnera na brodskim tankerima.

Sposobnost da pogađaju ciljeve na zemlji sa velikom preciznošću i da budu praktično neranjivi zbog svoje nadzvučne brzine, čini ovo oružje veoma ubitačnim.

Tokom pomorske vežbe izvedene krajem prošle godine na Barencovom moru ovaj ubica podmornica je pogađao svoje ciljeve stotinama kilometara daleko i ponovo je prikazao izuzetnu preciznost.

Interesantno je da je to bio prvi put da su u ruskim napadima na Siriju učestvovale i podmornice, locirane u Sredozemnom moru: unapređena podmornica klase „Kilo[1] B-237 „Ростов-на-Доне“ ispalila je podmorničku varijantu krstarećeg projektila „Калибр-ПЛ“ maksimalnog dometa 2.600 km. Udarnu grupu su činile još i fregata „Дагестан[2] i raketni razarači „Град Свияжск“, „Углич“ i Великий Устюг[3].

Podmornica „Rostov-na Donu“ je dizl-električna „stealth“ podmornica, jedna od najtiših na svetu, prvi primerak podmornica III generacije klase „Varšavjanka“.


Grupno lansiranje krstarećih raketa „Kalibr“ sa ruske podmornice „Rostov-na-Donu


Masovni udar na snage ISIL-a izveden je i sa brodova Kaspijske flote
. Zapad je bio zatečen.


Napad je bio združen sa avionima koji su uzleteli iz baze u Latakiji i nekoliko bombardera Tu-22M „Backfire“ iz baze u Osetiji, koji su za 3 dana izveli 60 zadataka.

Same krstareće rakete su vojna tajna, i o njima se malo zna. Prema obaveštajnim podacima iz 2015, rakete nose industrijsku oznaku 9M729, a prema NATO klasifikaciji SSC-X-8. Proizvode se u Jekatarinburgu. Na Zapadu se smatra da njihova gradnja i testiranja čine narušavanje dogovora između Rusije i SAD od 1987. godine.

Smatra se da projektil ima dužinu oko 8 metara, prečnik korpusa 53,3 cm, raspon krila oko 3 m, težinu pri lansiranju 2.300 kg i da nosi bojevu glavu ne manju od 200 kg.

Picture1
Poređenje krstarećih raketa različitih tipova i pokolenja koje proizvodi „Novator“.

 


[1] To su ime dali u NATO, a u SSSR-u su se nazivale „Projekat 877 Paltus“. To su dvomotorne dizl-električne podnornice dužine preko 70 m koje su ušle u naoružanje SSSR-a 1980. a plove i danas. Veruje se da danas Rusi koriste 20 ovih podmornica a da je 7 u rezervi. Izvezli su 33 plovila, i to Vijetnamu, Kini, Iranu, Rununiji, Indiji i Alžiru. Postoji i unapređena verzija, koja je u Rusiji iznačena kao „Projekta 636 Varšavjanka“.

[2] To je zapovednički brod ruske Kaspijske flote i spada u klasu „Gepard“ („Projekat 1611.1“), Fregata ima pn deplasman od 1.950 tona, dužinu 102 m i brzinu od 32 čvora. Nosi 8 krstarećih raketa.

[3]Svi spadaju u „Projekat 21631“, u naoružanju je 5 jedinica a pravi se još 4.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...