Brodski inženjer broj 2 u posada kosmičkog broda “Sajuz TMA-15M” vazduhoplovni pukovnik Teri Virts je probni pilot, učesnik vojnih letova u Iraku i veteran programa spejs šatl. Ovo je njegov drugi kosmički let.


VirtsRodjen 1. decembra 1967. u Baltimoru (Baltimoure), država Merilend, Virts je 1985. završio srednju školu u gradu Kolumbija, posle čega je učio u Francuskoj, na Vojno-vazduhoplovnoj akademiji u okviru programa razmene studenata.

Diplomirao je matematiku 1989. na Američkoj vojno-vazduhoplovnoj akademiji, a osam godina kasnije magistrirao aeronautiku na Univerzitetu Embri-Ridle (Embry-Riddle). Godine 2011, kada je već bio iskusan astronaut, završio je generalni menadžment pri Harvardovoj školi biznisa.

Virts je započeo pilotsku karijeru 1990. u jednoj vazduhoplovnoj bazi u Arizoni, gde je prvo proašo kroz trenažni kurs na avionima F-16. Na ovom tipu aviona leteo je u lovačkoj eskadrili na Floridi, u Džordžiji i u Južnoj Koreji. Tada je, izmedju ostalog obavljao letove u noćnim uslovima na vrlo malim visinama. Zatim je 1995. prekomandovan u Nemačku. Učestvovao je u 45 bojnih letova u Iraku.

Krajem 1998. završio je čuvenu školu probnih pilota u vazduhoplovnoj bazi “Edvards”, koja je iznedrila generacije budućih astronauta. Pre prelaska u grupu astronauta NASA-e, Virts je nakupio više od 4300 časova za komandama 40 različitih tipova aviona.

Virts je odabran kao kandidat za astronauta jula 2000. u okviru 18. grupe NASA-e. Po završetku osnovne obuke, dobio je kvalifikaciju astronauta specijalizovanog za funkciju pilota spejs šatla.

Paralelno sa obukom, nekoliko puta je bio na vezi sa posadama spejs šatla i astronautima misija MKS-8-15 koji su boravili na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici (u žargonu NASA-e - “kapkom”). Takodje, bio je rukovodioc programa trenažnih letova astronauta na avionima T-38 i radio na poboljšanju elektronskih komponenti radio-sistema spejs šatla.

Prvi kosmički let u trajanju od gotovo 14 dana Virts je obavio u februaru 2010. kao pilot šatla Endeavour u misiji STS-130. Tokom misije, šatl je proveo deset dana spojen sa MKS, kada su stanici pridodata dva modula - Tranquility ("Trenkjuliti" - "tišina", "spokojstvo", treći čvorni modul Node 3) i Cupola ("Kupola") koja se sa sedam prozora koristi kao glavna osmatračnica MKS. Tada je Virts postao 332. astronaut NASA-e i 512. čovek u kosmosu.

Virts-2

U junu 2012. objavljeno je njegovo imenovanje za člana posade MKS-42/43, a od decembra te godine Virts se pridružio Škaplerovu i Krsforetijevoj u pripremama za ovu misiju. Sa njima je bio u rezervnoj posada nedavno završene misije MKS-40/41.

Virts je oženjen sa Stejsi Hil (Stacy Hill), imaju dvoje dece.

Pored kosmosa i aviona, obožava trčanje, motore, astronomiju, plivanje, bejzbol i ronjenje.

Virts-3

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...