Dieter_Willasch
Dieter Willasch

Dieter Willasch, diplomirao je fiziku na Tehničkom fakultetu u Berlinu i trideset godina bavi se razvojem elektronskih mikroskopa. Laboratorijska istraživanja na nivou molekula i atoma nisu ga omela da se okrene makrosvetu. On sam kaže da je to njegov san još iz dečačkih dana. Počeo je sa Schmidt-Casssegrain-om od 125 mm i Fujinon dvogledom 10 X 70. Godine koje su sledile donele su nova iskustva i instrumente. U digitalnu eru ušao je sa Coolpix-om a zatim Canon-om 20D učeći se pritom na radovima B.Gendlera, S.Cannistra, S. Seipa.

Danas, njegove pojedine fotografije imaju sličnost sa platnima velikog Rembranta: međusobno prožimanje svetlh nijansi i tamnog flera nebeskog pejsaža pretstavlja više nego slučajnu podudarnost. U Dieterovom slučaju , umetnost vrhunske astrofotografije ogleda se u spoju minucioznog rada na tehnici snimanja i izbalansiranim pristupom  u obradi snimljenog materijala.

Klinkite na fotografiju
Sword_Ha_180m_RGB_90m-480
Slika Orionovog maca rađena je dva meseca (!) sa ukupnom ekspozicijom od 4h30m (sabirajuci H i RGB)

Čest je posetilac južnih geografskih širina: Kapstat, južna Afrika gde provodi i više meseci godišnje. Bez lažne skromnost priznaje da i danas uči kako se snima nebo – potvrđujući time da je astrofotografija jedna priča bez kraja u kojoj se iznova javlja nesto novo i očaravajuće.

Njegov astro-sajt:  www.astro-cabinet.com

Author: Slavko Stojanov

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...