AKL2013

 

 

Stari kamperi znaju da se konkretan raspored programa najčešće dogovara u samom kampu. To je zato što neki od predavača iznenada promene svoj dolazak u kamp, neki se iznenada pojave a šteta je da ih ne čujemo. Naravno, može se u program uvesti red i disciplina, ali onda bi on dobio strogu formu, a izgubio neposrednost – do koje nam je inače stalo.

Drugim rečima: evo programa, ali on će se u nekim detaljima još menjati.


Pravićemo bar dve radionice. Aleksandar Kočić će objasniti i pokazati kako se pravi model rovera Kjuriozitija. Posao, kažu, nije jednostavan, ali je zato model odličan.

O nekim programima detaljnije

Kristina Savć, Novi Sad, ima ideju da radi Malu dečju astronomsku radionicu. Kaže: u pitanju je kreativan rad sa decom svakog dana trajanja kampa: tako će deca crtati kako zamišljaju svemir, praviće od naprave od papira i konca nas Sunčev sistem, pa onda učiti kako se pravi spektrograf, a na kraju će izložiti svoje radove. Hajde, videćemo.

Slike sa predavanja na AKL 2012.
Stare
Jurij Stare
Stankovic
Čedomir Stanković
Gajic
Dragan Gajić
Mrdja
Dušan Mrđa
Tijana
Tijana Prodanović

Jurij Stare, Ljubljana, pravi svoju opservatoriju. O toj opservatoriji već se priča po Internetu zbog njenih najavljenih izuzetnih karakteristika. Dakle: Jurij Stare: Moja nova opservatorija.

Čedomir, Čeda, Stanković (Niš) govoriće o Mesecu i kako on utiče na našu planetu. To jednostavno mora biti zanimljivo predavanje.

Profesor Dragan Gajić iz Niša ne može da se odluči. On sa sobom nosi svoj lap top na kome se nalazi izobilje njegovih predavanja. Ponudiće nam da biramo: „Voda u nama i na Zemlji“, „Voda u kosmosu“, „Astrofizika Sunca – procesi koji nam znače“, „Mesec – da li su bili na Mesecu“, „Astrobiologija - kako je nastao život“. Možete već sada javiti koje biste od ovih predavanje najradije slušali.

Verujemo da će ovo biti najuzbudljivije za većinu mladih kampera: „Mad Head Games i kako napraviti posao sa Amerikancima“. Radi se o grupi programera, ilustratora, arhitekata, dizajnera itd. koja je krenula u avanturu pravljenja igara za najveću američku izdavačku kuću za casual igre. Postali su vrlo uspešni! Moćićete da čujete kako se prave igre, kakve zahteve ima izdavač, kako se komunicira s njim... i sve što budete pitali.

Kviz, najpopularniji astronomski kviz na Fruškoj gori, a verovatno i u celoj južnoj Evropi (jer, nismo čuli da se neko uopšte bavi time). Ovim putem AM odlučno demantuje glasine da se pitanja za kviz mogu kupiti preko Fejsbuka!

Darko Donevski, astronom iz ..... Novog Sada, Vršca... Holandije (stalno se seli) će da priča o novim teleskopima. Naslov predavanja je Otkrivanje ranog svemira radio i gama teleskopima.

Laza (poznat i kao Dragan Lazarević iz Prirodnjačkog društva Gea, Vršac) najavio je: Sletanje na Mesec! To je radni naslov njegovog predavanja. Mesec je glavna tema ovog kampa (biće pun u vreme dok samo na Letenki, pa zato).

Prof. dr Dušan Mrđa, PMF, Novi Sad, imaće više svojih nastupa. Po običaju priča o fizici i astronomiji kad god ga neko nešto o tome pita (a uvek ga neko nešto pita – na osmatračkom terenu, u šatoru za predavanja, za vreme ručka itd.). Međutim što se predavanja tiče biće to: ili nešto o mikro ili o makro prirodi. Još nije sasvim precizno utvrđeno.

Milan Milošević, fizičar i doktorad iz Niša, govoriće O razmerama u kosmosu! To je odlična tema!

Razgovor sa Tijanom. Tako smo nazvali mini program u kome će prof. dr Tijana Prodanović da odgovara na naša pitanja. Istina, profesorica je bolesna, ne može puno glasno da priča (a već je ispravitila grupu studenata na Vidojevice) pa će ova priča biti samo za uzan krug onih koji se srasno interesuju za astrofiziku,

mhg01
174713 135963769841561 1974861496 n dark dimensions 2  hopa game by bevilcloun-d4ymgit the town of willow ridge by urosaurus-d67j2v1

Ako bude vremena (jer predavanja se samo umnožavaju – moguć je iznenadan dolazak nekih astronoma i fizičara koji će imati prednost) Saša Zorkić će govoriti O reljefu Meseca i njegovoj nomenklaturi, tj. otkud imena Mesečevim kraterima, planinama, morima...

Razgovor s fizičarima. Ovo je prošle godine bio hit. Neformalan, opušten razgovor sa nekoliko fizičara, univerzitetskih profesora, o – fizici, ali i o drugim temama. Recimo, možda će vas interesovati da li su nuklearne elektrane neophodne i ima li zamene za njih. U razgovoru učestvuje publika, zatim profesori Ivan Aničin, Ištvan Bikit (nije još sasvim sigurno), Dragan Gajić, Dušan Mrđa – a moguće je da nas poseti još neki profesor sa NS Univerziteta.

Profesor Aničin je najavio i jedno predavanje - tema još nije poznata.

Srđan Penjivrag, Zrenjanin: Detalji misije Mars Science Laboratory! Kao i obično od Penjivraga se očekuje vrhunsko predavanje.

Toliko za sad. O tome šta će raditi posmatrači - kasnije.

Slike sa ranijih predavanja:

akl12-1 akl12-2jpg
akl12-3 akl12-4

O nekim programima detaljnije


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...