Pehari

Imesto
Milan Lazić (u sredini) prima pehar za osvojeno I mesto
IImesto
Martin Stojanovski (u sredini) prima pehar za osvojeno II mesto
IIImesto
Miloaš Gagić (desno) prima pehar za osvojeno III mesto

Ovogodišnji astronomski kamp na Letenki obeležilo je (uglavnom) vedro nebo i još vedrije raspoloženje učesnika. Za sve vreme održavanja kampa atmosfera je bila izuzetno prijatna i prijateljska - daleko iznad mojih očekivanja. Počevši od gostoljubivosti organizatora na koju smo svi već navikli, do sjajnog druženja na livadi tokom noći. A na livadi ima i novosti! To su veliki dobson teleskopi (Milanov od 254mm i Sašin od 300mm aperture) koji su značajno "ugrozili" dugogodišnju superiornost Radanove "Godzile" od 400mm.

Tokom druge večeri održano je osmatračko takmičenje na kome je učestvovalo četiri takmičara (ekipe), a na kome je cilj bio da se za dva sata pronađe što više objekata iz čuvenog Mesijeovog kataloga.
I pored relativno malog broja takmičara, vodile su se žestoke borbe - za prvo i za treće mesto.
Za prvo mesto borili su se Milan Lazić i Martin Stojanovski - obojica vrsni virtuozi kada je traganje za objektima dubokog neba u pitanju. Kada su pet minuta pre kraja takmičenja obojica mirno gledali u svoje teleskope uperene ka galaksiji M74 - poslednjem objektu koji je teorijski bilo moguće videti,
mislio sam da će odlučiti "foto finiš". Međutim, M74 je za obojicu ostala skrivena u svetlosnom zagađenju koje potiče od Novog Sada, a pobednika je odlučila nijansa - Milan je na vreme "pokupio" par M-ova u zalazećem sazvežđu Berenikina kosa i time sebi obezbedio prvo mesto sa 66 pronađenih objekata.

Za treće mesto borili su se Miloš Gagić i mladi Siniša Nikšić sa pomoćnicima. Siniša i njegova ekipa su vrlo lepo startovali i za kratko vreme pronašli značajan broj objekata, ali pošto im je ovo bilo prvo takmičenje, nisu uspeli da se snađu u sazvežđu Strelca i njegovoj okolini gde se nalazi najveći broj M-ova vidljivih u ovo doba godine. Za to vreme Miloš je ustaljenim tempom pronalazio objekte u dvogledu bez tražioca i zauzeo treće mesto sa pronađenih 29 M-ova.

Pobednik
Milan Lazić sa osvojenim peharom i dvoglednom

Konačni rezultati takmičenja:

Takmičar
Instrument
Br. pronađenih objekata
1. Milan Lazić
Dobson 254/1200
66
2. Martin Stojanovski
Dobson 300/1500
63
3. Miloš Gagić
Dvogled 20x80
29
4. Siniša Nikšić
Njutn 114/900
25

Pehare za prva tri mesta obezbedio je Janko Mravik iz Bačke Palanke,
a pobednik je dobio i dvogled TS 10x50 LE - poklon Miloša Gagića iz Novog Sada.

Na kraju bih se još jednom zahvalio organizatorima, predavačima i svim učesnicima kampa na nezaboravnom vikendu. Već sada sa nestrpljenjem očekujem sledeću godinu i nove susrete na Letenki.

Vedro nebo!


AKL12-118Sve važno o AKL12

Članci o Astronomskom kampu "Letenka 2012"


 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...