IMG_8649510

album

Ovogodišnja Letenka za AD Anonymus počela je u petak popodne na parkingu ispred Doma tehnike u Valpovu. Skupilo nas se 7 avanturista željnih novih iskustava, poznanstava, promatranja i Jelen piva. Obveze koje su sprečile još par zainteresiranih da idu s nama, omogućile su nam da po prvi put ponesemo i teleskop, zbog viška mjesta u autu. Izbor je pao na naš najveći 300mm teleskop, od milja zvan "Ormar", ručni rad majstora izrade teleskopa, Berislava Bračuna. Nekako smo ga utrpali u gepek zajedno sa frižiderom punim hrane i zastavom, bez koje se ovaj put ne smijemo pojaviti. Put Valpovo-Letenka je vrlo jednostavan, praktički se vozi samo ravno i ima tek jedno skretanje gdje treba pripaziti. Naravno da smo ga promašili i završili u Viziću. Na graničnom prijelazu Neštin policajac nas se sjetio od lani, što će reći da ima izuzetnu memoriju ili je promet ovuda izuzetno rijedak. I nakon 2,5h vožnje - Letenka. 

anonymus-510

Već je padao mrak, ali pogled na livadu punu teleskopa i okolne šatore, a pogotovo kuhinju uvijek me oduševi. To je to, to je Letenka. Gledao sam izraz lica naših članova koji su po prvi puta ovdje i na njima se vidjelo oduševljenje. Razmilili smo se po kampu, neki su otišli na pljeskavicu i pivo, drugi do ljudi i teleskopa, treći slagali šatore. U mraku smo susretali poznata lica, bio je tu sveprisutni Koča, Radan i Godzila, a i Janko se čuo negdje u blizini. Ljubinko i Andrej su diskutirali uz teleskop koji je zujao gore nego lanjski komarci, ali je proizvodio prekrasne slike. Braća Grnja i Ivan su već tradicionalno na svom mjestu, s fenomenalnom all-sky kamerom. Miloš je sa svojim teleskopom snimao M51 koji je izgledao prekrasno već i na sirovim fotografijama. A onda sam krajičkom oka ugledao nešto o čemu svaki astronom sanja - automatizirana stolica sa dalekozorom. Ljubav na prvi pogled, najbolje od opreme što sam vidio na ovogodišnjem kampu. Obišao sam još nekoliko teleskopa i vratio se do našeg "Ormara" s kojim još nisam promatrao maglice u Strijelcu. Nađem Lagunu i baš se lijepo vidjela, skup zvijezda i nešto maglice. Onda sam stavio UHC filter i pogledao ponovo. Prvo sam pomislio da mi se zamaglio okular pa sam ga išao skidati i provjeravati. Slika opet ista. Nemoguće. Cijelo vidno polje prepuno maglice, Laguna je skoro izgledala kao na slikama. Potražim M17 i ostanem bez daha. Zovem ljude okolo da bace pogled, a zatim slušam komentare: "U p**** **** pa ovo je fenomenalno!". Zabavljali smo se tako jedan dio noći, a drugi dio smo slikali i obilazili teleskope i ostale sudionike. 

IMG_8639-510

Ujutro smo sreli i Sašu, koji je neumorno pazio da sve ide po planu i programu, ponovo doručkovali pljeskavice, slušali zanimljiva predavanja, od inflacijske teorije do rovera na Marsu. Izuzetno dobra ideja ovogodišnjeg kampa je predstavljanje društava - tu se moglo upoznati s radom ostalih astronomskih društava iz regije. Nadam se da će se ta tradicija nastaviti. Poseban gušt bio je razgovor s dr. Draganom Gajićem iz Niša, čiju knjigu "Fizika Sunca" smo skoro svi kupili, a on ju je dodatno obogatio svojim potpisom. Šlag na kraju je bila izložba maketa i lansiranje rakete. Prvi put sam uživo promatrao lansiranje rakete, pa makar i modela, i mogu reći da je doživljaj fenomenalan, pogotovo gledanje snimka s kamere pričvršćene na raketu. Po povratku smo navratili do Novog Sada i prekrasne Male knjižare, ali nas je kiša omela u istraživanju grada. 

Sve u svemu, još jedna prekrasna Letenka je iza nas, sve pohvale organizatorima i sudionicima bez kojih ovog kampa ne bi ni bilo. Vidimo se i iduće godine!

p.s. članovi AD Anonymus koji su bili na Letenci ove godine: Igor, Damir, Alen, Denis, Goran, Ivica i Davor.

Pogledajte naš album fotografija album

Author: Ivica Skokić

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...