Letenka 2010

Srdačan poziv sa astronomije.co.rs, najava gostiju predavača, dolazak astronoma amatera sa teleskopima, organizacija kampa od strane Saše, Koče i izviđača-tko bi tome mogao odoljeti?

Koga sam susreo na kampu?

Lijepo vrijeme nas je poslužilo u sve dane i u sve noći. Došao sam u četvrtak oko podneva jer sam htio na dobrom mjestu postaviti svoj šator. Bio sam među prvima od kampera. Na ulazu u kamp srdačna dobrodošlica Koče i njegovih izviđača u šatoru gdje se vrši prijavljivanje. Dobra mi je ideja prijave i dobijanja identifikacione kartice jer se možemo lako identificirati tko je tko. Bilo mi je drago vidjeti Koču sa njegovom dobrom voljom i humorom, čika Stevana, Ratka, Danicu, Nedeljka, Milana Gucića., Predraga, Bojana Siča, Janka i Makija, Jaroslava i Miroslava Grnju, Dragu Dragovića, Saleta i kolegu mu „Keyboard error-a“ J, Hrvate iz Belog Manastira, Makedonce iz Skoplja, Slovence pa čak i Slovaka iz Slovačke. Svakako da sam primjetio veselu ekipu mladih iz raznih krajeva Srbije. Vesela je jer su puni humora, pjesma im je u usnama uz pratnju gitare.

Ovdje bih još istaknuo ljepotu komunikacije koja je vladala u kampu. Naime, imao sam više pitanja u svezi teleskopa, astrofotografije, kompjuterskog softvera i zahvaljujući srdačnosti svih došao do traženih odgovora.

Na kampu je naravnio bio i Saša Zorkić, neumorni astronomski entuzijasta. Stat će, popričati, iako vidim da su mu misli umjerene na organizaciju kampa-hoće li to biti sve u redu itd. Ma odlično je Saša bilo, hvala ti!

Impresije

Na kampu je bilo nekoliko impresija. Počnimo od samog vremena. Po meni je bilo odlično noćno nebo. Istina je da se u pravcu Novoga Sada primjećivalo svjetlosno zagađenje ali samo na toj strani te malo i na jugu. Bio sam sretan što se jug sa Škorpionom i Strijecem fino vidio (drveće tamo nije zaklanjalo pogled). Ugodno iznenađenje je bio i mladi Mjesec koji je mnoge oduševljavao pogotovo kroz teleskop astronomskog društva iz Skoplja! Radan, Martin i ekipa su donijeli pravo čudovište (što „proždire“ malu djecu): Meadov „Lightbridge“. Vrlo lako ga je transportovati jer se rasklapa u nekoliko dijelova. On je zaista velik jer posjeduje primarno ogledalo od 40 cm! Nikad nisam vidio određene objekte tako velike i tako snažnog kontrasta kao kroz ovaj veliki teleskop! Vjerojatno zahvalost ide i Ethosu! Prsten maglina je velika i jasna, Cigar galaksija zauzima cijelu vidno polje, Jupiter je velik i uspjeli smo vidjeti crvenu pjegu na njemu i svakako onaj jedan crveni pojas. Kuglasto jato M13 i druga koja smo posmatrali su izuzetno lijepa! Velika su, sjajna, zvijezde se jasno vide i mnoštvo ih je.

Imao sam prilike vidjeti fotke koje je načinio prije kampa J. Stari iz Slovenije: to je „poezija“ kako kaže Džodi Foster u „Kontaktu“. Isključivo fotke na ISO 800, služi se Takašijem a fotke su mu pune boja, zanimljivih svemirskih kreatura od kojih sam neke prvi put u životu vidio. Slovenci imaju vrlo dobru opremu za astrofotografiju, znanje ali i srdačnost jer su spremni objasniti sve što nije jasno kao neka moja pitanja vezana za light, bias i dark frejmove.

Svidio mi se i uređaj Slovaka iz Slovačke (uh, nisam zapamtio njegovo ime). U pitanju je kamera što snima po cijelome nebu meteore. Barem jedan moćan smo uhvatili za koji Martin iz Skoplja veli da je bio barem 2 magnitude.

Posjetioca je bilo dosta i kako se spusti mrak postaju vrlo radoznali. Naravno, gužve je bio oko 16“ Dobsona ali vidio sam zanimaciju i za astronomki softver koji je bio vidljiv na ekranima laptopa kojih je ove godine možda bilo najviše: izbrojao sam 5 komada. Za neke je doista tamno nebo na Letenci i svakako se žele iskušati u astrofotografiji za koju je poželjno korišćenje laptopa.

Uvijek se nađe netko koji ima nešto pazariti i dobra je prilika što se prije kupovine sve može isprobati. Bilo je na prodaju zelenih lasera, okulara, red dot tražioca... Svakako, bilo je i nešto knjiga na prodaju ali kako primjetih samo od autora Drage I. Dragovića.

Imalo je smilsla doći na Letenku na kojoj je vladao red, mir i svakako prijateljstvo među svima okupljenima. Mnogi su obećali da će doći i na godinu. Pitam se sa nestrpljenjem: „Joj, kad će već ta iduća Letenka“!!!

Bombastične izjave:

Netko reče: „Radane, u ovom tvom teleskopu na Mjesecu može se vidjeti u njegovome moru kako neko hladi gajbu piva“.

U maloj raspravi koji je bolji digitalac, Canon ili Nikon, reče Koča: „Pa Nikon je bolji! Da vidite samo kakve fotke zatvorenika u zatvoru pravim“.

Netko reče (možda ja): „Radane, ovaj tvoj teleskop dok je rasklopljen, podjseća na neku sondu koja bi se mogla sa Letenke poslati u svemir“.

Najžešće su izjave: „iš, mrš, gubi se, ubit ću te“ a odnose se na one krvopije moskitore=komarce kojima smo bili odlična hrana.

Fotografije

01

02

03

04

05

06

07

08

Author: Goran Vilov

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...