ASTRONOMSKI KAMP 
«Letenka 2018» 
od 19. do 22. jula.

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N

akl18 logo crop

 

kamp 2018
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.Astronomski kamp 2018. poslednji put na Letenki
AKL2018 – Ko dolazi, koga očekujemo
AKL2018 – poslednji kamp na Letenki - VESTI

19.07.2018.

Preuzmite

PROGRAM KAMPA

 

18.07.2018.

VAŽNO ZA TAKMIČARE OSMATRAČE

Određena je lista 70 objekata koje tokom astronomskog osmatračkog takmičenja treba pronaći. Autor liste je Ratko Miljkovac. Listu možete preuzeti u doc i pdf formatu.

Lista 70 odabranih deep-sky objekata DOC

Lista 70 odabranih deep-sky objekata PDF

teleskopi na livadi

17.07.2018.

Još uvek ne možemo da damo sasvim preciznu satnicu porgrama (iskusniji učesnici znaju da se ona pravi na licu mesta), ali ovo je planirano (o predavačima nađite tekst niže):

Nemanja Micić - o Opštoj teoriji relativnosti   SUBOTA

***

Alaksandra Janješ - o gravitacionim talasima  SUBOTA

***

Kviz  SUBOTA UVEČE

***

Prof. Bogosavljević  PETAK I/ILI SUBOTA

- Talasi i čestice - šta je kvantna mehanika?   

- Život u svemiru (kreiram neki ispit na temu gde i kako možemo tražiti život u svemiru itd).

***

Prof. Dragan Gajić PETAK I SUBOTA

- Vreme je za vreme I deo - koncepcija vremena 

- Koliko su astro-nauke praktične

***

- Prof. Ištvan Bikit ...  SUBOTA

***

Penjivrag još neizvestan njegov dolazak 

***

Miloš Gagić - Softver za astrofotografiju PETAK ILI SUBOTA

***

Osmatračko takmičenje posle 20.00

***

Program za decu: bojenje i pravljenje pokretnog sunčevog časovnika PETAK I SUBOTA

***

Prof. Dušan Mrđa - Kakvu opremu za astronomiju možete da kupite za 200 000 evra! ČETVRTAK ILI PETAK UJUTRO

***

Nikita Jarić i Marko Sedlan: Hemijski sastav zvezda   SUBOTA

***

David Knežević - Istorijat radioaktivnosti (nije sve tako zeleno)

***

Maja Arok - Ledena doba u Kvartaru - Kosmičke pojave i biogeografska dinamika.

***

Ljubinko Jovanović, – Putovanje po SAD PETAK

***

Razgovor s fizičarima SUBOTA

P7080179


Iskusni učesnici AK znaju da nije moguće precizno, sa satnicom, unapred utvrditi program kampa. To je zato što ponekad ne znamo tačno i precizno kada će predavač na kamp stići: u četvrtak, petak ili subotu, a jedno pomeranje često izaziva niz neplaniranih posledica po ostala predavanja. Ipak, nešto o ovogodišnjem programu znamo (mada ne i tačan termin održavanja).

09.97.2018.

Četvrtak veče je, po običaju, vreme za pozdrav i dobrodošlicu, a i nekoliko za organizaciju života u kampu, važnih napomena. 

Nakon toga, ukoliko bude vedro, na poljani će biti slobodno posmatranje nebeskih objekata, astrofotografi će raditi svoj posao, a ostali će moći da učestvuju u neformalnim razgovorima, kao što je to uvek i do sada bilo. Možda, ako to neko poželi, možemo odgledati neki dobar film.

Petak i subota su udarni dani. Satnica programa će biti utvrđena neposredno pred kamp, ali ovo od predavanja možete očekivati. 

Pre svega, sa velikim žaljenjem moramo otkazati ranije najavljeno predavanje Danijele Bjelajac, dakle sjajne devojke koja divno i zanimljivo priča. Dajana je javila da nasuprot svom očekivanju i planu, u vreme kampa neće biti ni blizu Letenke.

Sem onoga što smo već pisali 29. juna (pogledajte niže) planirano je i sledeće:

Predavanje prof. Ištvana Bikita. Prof. Bikit, ugledni profesor PMF u Novom Sadu, sada u penziji, ali i dalje zadužen za rad na tom fakultetu u visokom zvanju emeritusa. Još ne znamo šta će profesor pričati jer, rekao je, treba još malo da razmisli. Inače, prof. Bikit je bivši bajker, odličan, kažu, muzičar na klaviru i čest posetilac našeg kampa

Dva učenika Zrenjaninske gimnazije, Nikita Jarić i Marko Sedlan,  spremaju u duetu jedno predavanje: „Hemijski sastav zvezda“. Sve do sredine 19-og veka nije se znao, pa čak ni naslućivao hemijski sastav zvezda. Šta više neki ljudi od nauke su bili sigurni da to od čega su zvezde sastavljene nećemo nikad saznati. Ipak, vek i po kasnije naučnici raspolažu dugim spiskom elemenata koji se u zvezdama nalaze. I ne samo to, danas je poznato koliko kojih elemenata se u zvezdama nalazi. Zbilja, od čega susastvljene zvezde?

Maja Arok, doktorand na biologiji PMF NS: "Ledena doba u Kvartaru"! E sad, možda će te pomisliti da vam je ova tema strana? Nije, pogotovo u svetlu sve upadljivijih klimatskih promena. 

David Knežević, budući doktor fizike (na putu je da doktorira na NS PMF) govoriće o istorijatu radioaktivnosti (podnaslov: nije sve tako zeleno). Vau, pa ti je zaista moćna tema. I zanimljiva, gotovo strašna. Neverovatan put je nauka prošla da bi saznala neke važne činjenice o radioaktivnosti. Inače, David uvek bira zanimljive teme. 

Očekujemo takođe da nam Srđan Penjivrag, redovan učesnik u kamp, ispriča neke zanimljivosti iz sveta astronautike. Penjivrag je prava enciklopedija planetarnih misija i njegova predavanja su uvek izuzetno zanimljiva.

Pa ni ovo nije sve. Tema je velik broj, ali treba sve to uklopiti, pa kad to uradimo možemo pričati.

29.96.2018.

Evo pročitajte, videćete da je program zanimljiv.


28169177534 b3d8cd7b5a o

Na samom početku kampa očekujemo da nam prof. Mrđa ispriča kakvu je astronomsku opremu moguće kupiti za 200.000 evra. A radi se o projektu VoBaNISTA. Teleskopdžije će biti oduševljene. 

Ako vas ne interesuje praksa uživaćete u teoriji. Nemanja Micić, iz Zrenjanina, a doktorand na novosadskom PMF govoriće o Opštoj teoriji relativnosti. Da, da, termin je opštepoznat, ali ipak retki su oni koji tu teoriju odlično poznaju pogotovo ako po struci nisu fizičari. To je veličanstvena teorija, izdanak najveće mudrosti ljudske civilizacije. Dok se za specijalnu teoriju relativnosti kaže kako bi ona vrlo brzo bila otkrivena čak i da do nije Ajnštajn došao, za Opštu teoriju mnogi veliki fizičari kažu da ona, bez Ajnštajna možda još uvek ne bi bila formulisana. Zajedno sa teorijom evolucije, teorijom gravitacije, opšta teorija relativnosti spada u najdragocenija otkrića do kojih je čovek ikada dospeo.

A Aleksandra Janješ, takođe iz Zrenjanina, ali sa Matematičkog fakulteta u BG gde je na master studijama govoriće o gravitacionim talasima. To je hit tema zadnjih godina, vrhunski domet nauke, otkriće koje će izazvati za prosečnog čoveka tihe, gotovo neprimetne posledice u daljem razvoju astronomije, ali koji će omogućiti mnogo širu i dublju spoznaju čitave prirode. Fantazija nauke je počela pre nekoliko vekova, danas dostiže neslućene domete.

Milan Bogosavljević, dakle astronom sa američkim doktoratom, ekspert za optičke instrumente, obradu fotografija i analizu podataka itd. posle pauze od pet ili šest godina ponovo dolazi u kamp. Ranije nije mogao jer radi i živi na drugom kontinentu. E dakle, prof. Bogosavljeviće će imati dve teme, svaka na svoj način dramatično interesantna.

Talasi i čestice, tj. šta je to kvantna mehanika“. Kvantna mehanika je toliko neobična, zagonetna, zadivljujuće precizna da za nju treba ili otvoriti um ili što dalje od nje pobeći. Vodeći kvantni fizičar današnjice Antoan Zilinger kaže: - Kvantna fizika me je odmah privukla i to iz tri razloga: 1. zbog njene neverovatne matematičke lepote; 2. zbog izuzetne preciznosti predviđanja i 3. zbog činjenice da sve to nema nikakvog smisla

E dakle: prof. Milan Bogosavljević, talasi i čestice tj. šta je to kvantna fizika

Drugo predavanje Milana Bogosavljevića glasi: 

Život u svemiru: gde i kako ga možemo tražiti.

Astrobiologija je mlada nauka, nastala iz dela čuvenih naučnika i popularizatora nauke, Karla Segana, Frenka Drejka itd. koja je odmah stekla široku popularnost i mnogi uspešni naučnici u svojim oblastima počinju sve aktivnije da se bave i astrobiologijom. Zašto? Čini se ne zato što se oni nadaju da će uskoro otkriti vanzemaljce, već izgleda pre zato što izučavajući astrobiologiju mnogo, neverovatno mnogo saznajete o našem životu, o uslovima koji omogućavaju da živimo, o uslovimo potrebnim za perživljavanje, o sposobnosti živog organizma za prilagođavanjem, o životu uopšte, a to je možda i najvažnija tema koja postoji.

A kad smo kod astrobiologije jedan od vrsnih astrobiologa, prof. Dragan Gajić sa niškog PMF, inače astrofizičar po vokaciji, (jeste li primetili da se astrobiologijom još najmanje bave biolozi, čudno), imaće dva predavanja:

1."Vreme je za vreme" u kome govori o koncepciji vremena. Trebalo je da prođe puno vremena da čovek uopšte postane svestan vremena i njegovog proteka. I još puno vremena da počne o vremenu ozbiljno da razmišlja. Uglavnom, mi ni danas nismo sigurni šta to vreme jeste pa i danas stoji uzvik Sv. Avgustina koji se vremenom bavio: Kada me ne pitate, znam šta je vreme, kada pitate, ne znam.

E dakle, videćemo što nam je profesor na ovu temu spremio.

A profesor će imati još jedno predavanje:

2. "Koliko su astronauke praktične" E to će biti zanimljivo čuti, jer se iza ovog naslova kriju neke zanimljivosti o kojima možda niste ni razmišljali.

2015 07 18 20.18.51

Djana Bjelajac,* doktorandkinja na NS PMF, koja je držala predavanje na Mesijeovom maratonu i na I konferenciji o svetlosnom zagađenju, govoriće…. Hmm, to još nije pouzdano utvrđeno, ali moguće nešto o planini na kojoj već skoro dve decenije održavamo kamp, o Fruškoj gori (a FG je izuzetno zanimljiva planina i u geografskom, biološkom i geološkom smislu). Ili će to biti nešto o zemljotresima, vulkanima, videćemo, to tek treba da se utvrdi.

* Otkazala dolazak zbog drugih obaveza.

Očekujemo da i ove, kao i svake do sada, u kamp dođe i Srđan Penjivrag koji uvek, ali uvek ima obilje zanimljivosti iz astronautike. Svakako ne želite da propustite Srđanovo predavanje, pa motrite narednih dana na program kampa.

Mali astronomi će imati loptu, bojice i papir da crtaju planete i slična nebeska čudesa.

Naravno, ako nebo dozvoli, imaćemo osmatračko takmičenje i zatim slobodna osmatranja.

Kviz! Kao i svake godine kviz je planiran i za ovu. Šta više, postoji mogućnost da imamo i dva kviza, što zavisi od raspoloživog vremena, videćemo.

A biće i drugih programa o kojima ćemo naknadno.

28756349376 c83350760d o

Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 19 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije

Foto...