Antologijski film iz rane faze razvoja "pokretnih slika"

Danas nam ovaj kratki film izgleda čudno i naivno, ali on je bio pretača svih ostalih filmova SF žanra. Svakako ga treba pogledati.

Članak iz Vikipedije:

Le Voyage dans la lune„Put na Mesec“ (franc. Le voyage dans la lune) francuski je kratkometražni nemi crno-beli naučnofantastični film snimljen 1902. u režiji Žorža Melijesa. Scenario se temelji na istoimenom romanu francuskog pisca Žila Verna. Radnja prati grupu astronauta koji uz pomoć velikog topa putuju na Mesec, gde se susreću sa tamošnjim stanovnicima - Selenitima. Nakon sukoba, Zemljani uspevaju da pobegnu i srećno slete natrag na Zemlju. Melijes ga je režirao u svom prepoznatljivom pozorišnom stilu. Takođe je tumačio i glavnu ulogu profesora Barbenfuilija. Iako je sačinjen od samo 14 scena, snimljen je za tri meseca i sa, za to vreme, nečuvenim budžetom od 10 000 franaka (današnjih 4 000 000 evra) Iako je ubrzo nakon premijere, stekao internacionalni uspeh, Melijas na njemu nije zaradio, pošto je film bio masovno piratizovan. Tako je američki naučnik Tomas Edison, po čijem je nalogu napravljena jedna od piratskih kopija, stekao veliku materijalnu korist prikazujući ga po američkim bioskopima, dok je, nasuprot njemu, Melijes ubrzo bankrotirao.

Put na Mesec je vremenom stekao status jednog od najznačajnijih ostvarenja u istoriji kinematografije. Njegova dužina, inovativni specijalni efekti, raskošna produkcija i fokusiranje na pripovadanje izvršili su snažan uticaj na sledeću generaciju filmskih stvaralaca i rađanje narativnog filma. Scena u kojoj se raketa zabija u oko antropomorfnog Mesece vremenom je postala jedna od najčešće citiranih ikoničkih scena u filmskoj istoriji. Osim crno-bele verzije, 1993. je otkrivena originalna ručno obojena verzija, koja je restaurirana 2011.


to the moon

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...