Poput mitske ptice Phoenix, Hubbleov svemirski teleskop se vratio u operativnu upotrebu.
Trideset devet godina nakon početka rada na projektu svemirskog teleskopa i devetnaest godina nakon lansiranja najpoznatije leteće astronomske zvjezdarnice, Hubbleov svemirski teleskop se nakon velikog servisa tijekom maja vratio u svojem posljednjem i najblistavijem izdanju.

Godine 1970. uobličen kao projekt svemirskog teleskopa. Astronomi i inženjeri pristupili izradi projekta letjelice koja je trebala otvoriti novo poglavlje u astronomiji. Large space telescope (LST) kako je projekt prvobitno nazvan prolazio je kroz brojne političko-financijske i tehnološke zavrzlame tijekom sedamdeseetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tijekom 1983. dobila svoj današnji naziv Hubble Space Telescope (HST) u čast Edwinu Hubbleu, istaknutom astronomu XX stoljeća.

Svega je nekoliko mjeseci dijelilo astronome od lansiranja teleskopa a tada se dogodila tragedija - raketoplan Challenger je eksplodirao 28. januara1986., pri čemu je poginulo sedmero astronauta. Svi letovi raketoplana obustavljeni su na nekoliko godina a HST je pohranjen u skladište.

Naposlijetku, 24. aprila1990., raketoplan Discovery napokon odnosi HST u svemir. Složena letjelica mase 11.102 kg nalazi se na šest stotina kilometara iznad Zemlje. Veličine manjeg autobusa i sa zrcalom od 2,4 m u promjeru te mnogobrojnim instrumentima treba načiniti renesansu u astronomiji. Tijekom godina odrađene su četiri servisne misije kojima je HSTu produžen život, posljednja 2002. Međutim, tehnički sustavi otkazuju s godinama i postalo je izvjesno da HST neće previše izdržati. Usljed pritiska javnosti i znanstvenika, te potrebe za teleskopom njegove vrste NASA ipak pristaje na novu servisnu misiju pod oznakom SM4.

Početkom listopada 2008. posada i raketoplan Atlantis bili su praktično već na odbrojavanju pred lasiranje k HSTu, kada se dogodio ozbiljan računalno-komunikacijski kvar. Misija je odgođena a HST je podvrgnut pravoj kirurški preciznoj operaciji. Slikovito rečeno letjelica je umrtvljena, a nešto prije toga poslate su joj komande da prijeđe na rezervni komunikacijsko-računalni blok. Problem je bio utoliko veći jer takva operacija do tada nije napravljena na nekoj letjelici, a nije se ni znalo radi li sustav koji zapravo nikad nije bio uključen.

Na sreću HST se probudio iz ništavila i nastavio raditi. Servisna misija morala je na doradu a astronauti na uvježbavanje novih zahvata koje će morati obaviti u svemiru.

Sredinom maja ove godine "sedmorica veličanstvenih" s raketoplanom Atlantis uspješno su obavili posljednju servisnu misiju HSTa.

HST je sada 90 puta "jači" nego što su to mogli dizajnirati njegovi tvorci prije nekoliko desetljeća! Pored znanstvene ali i javne dobiti koju je ostvario HST, na kraju teksta treba reći slijedeće.

Bez tehnike, briljantnih inženjera tehničkih tvorevina koji su pri stvaranju HSTa razmišljali desetljećima unaprijed ovih uspjeha ne bi bilo. Astronomija se tu (ali pri radu astronoma amatera!) javlja kao interdisciplinarna grana znanosti i tehnike koja u svojem radu objedinjuje široki spektar znanja i vještina. Mehanika, strojarstvo, elektronika, komunikacija, računala, programska podrška, fotografija, fizika, matematika..sve to zajedno čini astronomiju kao cjelinu. Priča o HSTu zapravo je priča o ljudima i tehnici primjenjenoj na dobrobit sviju.

Fotografije koje donosimo NASA je objavila sredinom septembra, nakon potpuno završenog testnog perioda novih mogućnosti HSTa. Ovo su najbolje, ikada učinjene, slike svemira čiji smo i mi dio! Uživajte u novim slikama svemirskih prostranstava!

Kliknite na snimke da se učitaju veće fotografije

hst-90-93-M100_480

HST problem s vidom 1990. i nakon postavljanja korektivnih elemenata 1993. Fotografija prikazuje galaktiku M100. Usporedba

hst_ngc-6302_480

Maglica leptir (NGC 6302) 2002. i 2009. godine, usporedba

hst_omega-centauri_480
Zvjezdano polje Omega Centauri 2002. i 2009. nakon servisne misije broj 4

Još

Pet najslavnijih teleskopa uistoriji

Kratka istorija svemirskog teleskopa Habl

12 мај 2009 ... NAPOMENA: Ovaj članak je pisan 2004. godine, u vreme kada je Nasa nameravala da obori HST. Američka administracija je odobrila projekat ...

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...