Nakon mjeseci špekulacija, 15. oktobra, globalno najpoznatiji proizvođač teleskopa, američki Meade Instruments, objavio je zaključeni sporazum o spajanju sa Sunny Optics, Inc, (SOI) kineskim proizvođačem optičke opreme.

Meade

SOI je podružnica elektronskog super-giganta Ningbo Sunny Electronics Co, Ltd, sa sjedištem u Ningbo, Žeđijang (Zhejiang), Kina. SOI razvija, proizvodi i prodaje paletu optičkih proizvoda, kao što su dvogledi, teleskopi, snajperi, raznovrsne optičke komponente i pribori. ‘’Spojeni’’ Meade Instruments će predvoditi Joseph A. Lupica kao glavni izvršni direktor. Meade će nastaviti da ispunjava sve finansijske obaveze kao i garancije za proizvode i podršku proizvoda iz svojih sjeverno-američkih središta. Distributerske mreže širom svijeta ostaju nepromijenjene.

Peter Ni (Kinez sa uzetim engleskim imenom) izvršni direktor SOI, kaže da je ovo ogromna prilika za obje kompanije i da je izuzetno zadovoljan što su uključeni u budućnost Meade Instruments. Kako ne bi bio zadovoljan kada su njegove radionice do sada proizvodile samo ručno pogonjene primitivne teleskope reflektore do 114-mm i refraktore do 90-mm promjera, a postali su vlasnici ETX - po mom mišljenju, Extraterrestrial, i to X, tehnologije.  

"Ovo je uzbudljiv dan za Meade instruments", rekao je izvršni direktor Joseph Lupica, "jer označava početak obnovljenog perioda rasta i razvoja. Meade ima dugu tradiciju inovacija i ja sam ponosan i zagrijan da vodim momčad u sljedeće uzbudljivo poglavlje. Meade će i dalje biti lider u dizajniranju, proizvodnji i podršci inovativnih proizvoda za napredne amatere."

"Završetkom spajanja, upravljački i proizvodni tim se može fokusirati na isporuku i podršku proizvoda po kojima je Meade dugo poznat kao što je naš MAXII, LX850, LX600, LX200, LX90, LightSwitch, Coronado i ETX serija teleskopa", rekao je izvršni direktor Joseph Lupica. Joe dalje navodi - "Quality Advanced Coma-Free (ACF) optika uz inovativne proizvode, kao što su LightSwitch i naš najnoviji dodatak STARLOCK, prvi potpuno integrisani, etažno-automatsko vođeni sistem, samo su neke od karakteristika koje čini Meade drugačijim od ostalih proizvođača teleskopa. Želim da astronomska zajednica zna da je Meade tu da ostane i da mogu računati na našu obnavljenu prisutnost i podršku."

Ipak ovo su riječi samoohrabrenja bijelog menadžera kojem sada naređuju i kojeg plaćaju žute gazde. On je tu zbog pametne kineske politike koja na čelo preuzetih kompanija u Americi ostavlja daljinsko kontrolisani lokalni menadžment i upravu, da nebi sa svojim kosookim žutim licima otjerala američke kupce. Stvarnost je drugačija, jer Meade nije spojen nego je faktički kupljen i to za 4,21 US dolara po dionici ili oko 5.500.000 dolara za sve dionice. U kakvo je jadno finansijsko stanje došla ova slavna firma najbolje govori podatak da su nedavno pozajmili 250.000 dolara od SOI za raskid ugovora o spajanju sa drugom kineskom firmom - JOC North America Inc. A ugovor su raskinuli jer je američka vlada saznala da je ova firma u vlasništvu kineske armije. Ali ono što vlada izgleda nije saznala jeste da je Ningbo Sunny Electronics, korporativni vlasnik SOI, u vlasništvu – kineske mornarice. Ili po našoj poslovici, sjaši generale Kurta da uzjaši admiral Murta.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 20 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka