sst1
sst2
sst3

Vrijedi zapamtiti naziv ovog projekta, privatno financiranog svemirskog teleskopa za otkrivanje opasnih nebeskih tijela koji nam prilaze iz pravca Sunca te nisu uočljivi niti jednim drugim teleskopom s Zemlje niti iz svemira!

Privatna fondacija B612 inicijator je projekta svemirskog teleskopa koji bi se pozicionirao s druge strane Sunca (naspram Zemlje) te bio sposoban otkrivati potencijalno opasne objekte koji nisu u dosegu mogućnosti današnjih teleskopa. Plan je da se Sentinel lansira 2017. a tijekom svog petogodišnjeg rada otkrije preko pola milijuna NEO (Near Earth Object), mapira njihove putanje i postane naše „oko i uho u tami“ kako nas ne bi iznenadila neka poveća stijena na kolizionoj putanji iz pravca Sunca.

Misija fondacije B612 je istraživanje svemira i zaštita čovječanstva od asteroidnog udara. Sentinel Space Telescope je tek prvi korak u tom smjeru, najavljuju iz fondacije. Biti će opremljen infracrvenim teleskopom i ccd kamerom sposobnom da detektira, snimi i prati NEO objekte dok će zemaljska potpora na osnovi tih podataka izračunavati njihove putanje i izvršiti katalogizaciju nebeskih tijela koja su nam „sakrivena“ u Sunčevom blještavilu.

B612 predočila je osnovnu tehničku dokumentaciju svemirskog teleskopa NASAinim stručnjacima no u narednom vremenu pozvani su svi oni koji mjerodavno mogu raspravljati o tehničkim detaljima projekta da daju svoje primjedbe i prijedloge kako bi stroj odradio posao za koji je namijenjen. Tijekom juna ove godine B612 i NASA potpisali su ugovor o suradnji i međusobnim obvezama kako bi se izbjeglo multipliciranje troškova. Tako će npr NASA dati navigacijsku bazu, suport obradi i prijenosu podataka te održavanju letjelice što bi inače koštalo nekoliko stotina milijuna USD. Sentinel će graditi Ball Aerospace and Technologies Corporation iz Bouldea, savezna država Colorado. Ista tvrtka gradi i NASAin WISE svemirski teleskop. Prema najavi iz B612 njezinog mezimca lansirati će SpaceX raketom Falcon 9.


Dodaj komentar


 


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka