NASAin Hubbleov svemirski teleskop obilježio je cijelu jednu epohu i istovremeno postao globalno prepoznatljiva ikona astronomskih istraživanja. Praktično je nemoguće pronaći osobu koja u svojem životu nije bar nekoliko puta naišla na Hubbleove (HST) slike svemira. Aktualni HST nalazi se u svemiru već više od dva desetljeća. Njegovo lansiranje i održavanje u svemiru redovno je izazivalo glavobolje znanstvenika zbog znatnih materijalnih sredstava koja su financijeri (političari) teško pristajali uložiti u ovu astronomsku uzdanicu.

wfirst
Shematski prikaz teleskopa WFIRST
kh11
Vojni svemirski teleskopi
kh11b_NIJE-HST
Slika vara, ne radi se o HST već o inačici špijunskog satelita KH-11
ruski-hst
Ruski svemirski teleskop Araks koji poput američkih “kolega” gleda na krivu stranu. Umjesto prema zvijezdama njihova je optoelektronička oprema usmjerena k Zemlji.

Manje je poznato da je Hubbleov svemirski teleskop zapravo iznimka u svijetu letjelica svoje vrste. Deseci, možda i stotine (!) sličnih letjelica (svemirskih teleskopa) lansirani su proteklih desetljeća od strane amerikanaca i rusa no o njima se ne priča. Njihovi teleskopi i kamere usmjerene su na krivu stranu svemira – prema Zemlji kako bi špijunirali vojne i druge instalacije diljem svijeta.

Sjetimo se samo koliko je bilo potrebno uvjeravanja da bi američki kongres odobrio misiju HST i naknadne spasilačke misije, a istovremeno su desecima vojnih projekata te vrste bez rasprave glatko odobrena financijska sredstva.

Danas se NASA, ali i zdravorazumska javnost diljem svijeta, našla u zaista zanimljivoj situaciji. Dva svemirska teleskopa gotovo identična HSTu, samo s modernijom konstrukcijom poklonjena su NASAi od strane vojnih obavještajnih struktura (National Reconnaissance Office). Letjelice su godinama bile “garažirane” u Rochesteru (New York) a vojska više nema potrebu za njima. Kako ne bi otišli na otpad poklonjeni su NASA, no prije toga skinuti su dijelovi opreme vojne namjene.

Novi NASAini teleskopi imaju zrcala od 2.4m (isto kao HST) no znatno unaprijeđenije konstrukcije, promjenjivog, većeg vidnog polja s jasnim svemirskim potencijalima. Donacija je pomalo zatekla i ugodno iznenadila NASa a posebice astrofizičare. Najvjerojatnije će ove dvije letjelice biti iskorištene kao osnova za projekt WFIRST. U međuvremenu će i dalje ostati u svojem skladištu sve dok se njihova misija i prateća znanstveno-tehnološka infrastruktura ne osmisli.

Priča je to u koju je teško povjerovati?! Tamošnje agencije za špijuniranje svega i svačega diljem svijeta bez problema su tijekom godina u svojoj kompetenciji imale veliki broj svemirskih teleskopa. Znanost je očigledno puno sporednija stavka od serijskih brojeva ruskih vojnih aviona koje je trebalo uslikavati. Da ne bi bilo zabune riječ je o milijardama USD, sjetite se toga kada pročitate kako je neki vrijedan znanstveni projekt stopiran ili otkazan zbog par milijuna USD (primjerice potraga za vanzemaljskim civilizacijama).

Novi NASAini teleskopi najvjerojatnije su neka od inačica špijunskih satelita iz klase KH-11 čiji su prvi primjerci u svemir poletjeli 1976. godine. Slična je situacija i u Rusiji, vojni svemirski teleskopi klase Araks (Kobalt, Pečora i njima slični) poletjeli su u svemir 82 puta, no za civilne inačice istih (projekt svemirskog teleskopa Lomonosov) nikada nisu pronašle svoje mjesto pod zvijezdama! Ipak i kod njih je jedan od vojnih špijunskih satelita Araks iskorišten kao glavna konstrukcija za međunarodni projekt ultraljubičastog teleskopa Spektr-UV čije se lansiranje očekuje 2015. NASAini novi svemirski teleskopi poletjeti će u svemir nekoliko godina kasnije.

Što nam na kraju preostaje? Nada da će se vojske diljem svijeta riješavati rezervnih letjelica za špijuniranje kako bi znanost dobila nove svemirske teleskope?! Ironija u punom smislu te riječi.


Svemirski teleskop Habl

 



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka