ažurirano 1.3.2023. 

 

dvogled-164

 

Dvogled je dragocen instrument i malo pažnje mu morate pokloniti. Evo saveta:

 

 

1. Nemojte držati dvogled na suncu.

Toplota može da ošteti zaštitni sloj na sočivima, a plastični delovi mogu lako da se izvitopere i iskrive. Na toploti mast  za podmazivanje kliznih površina dvogleda zna da iscuri a ona je potrebna za dobro funkcionisanje vašeg dvogleda.

2. Sveto pravilo za čuvanje optičkih instrumenata glasi: nikad prstima ne dodirujte optičke površine. Nikad! I najsuvlji i najčistiji prsti su dovoljno masni da ostave trag na optici. Ako se ipak dogodi da otiske ipak ostavite onda ih očistite mekom pamučnom krpom i šamponom za brisanje naočara ili specijalnom tečnošću za brisanje optičkih površina (potražite kod optičara).

3. Kada dvogled ne koristite nemojte da vas mrzi da ga stavite na mesto. A najbolje mesto za čuvanje dvogleda je  njegov originalni kofer ili torbica u kojoj vam je isporučen. Ako tako nešto nemate, sami napravite. Glavno je da je dvogled zaštićen od prašine, zatim od ekstremnih temperatura i od mehaničkih udara.

4. Kad smo kod mehaničkih udara znajte da su dvogledi po pravilu vrlo osetljivi na njih. I mali, nezgodan udarac može da ga raskolimira što će izazvati duplu sliku kad se gleda kroz njega. To je vrlo neprijatno za posmatrača i dovodi do zamora oka.

Izbegavajte udare u dvogled.

5. Na kraju, nipošto nemojte sami da otvarate dvogled! To prepustite stručnjaku. Neki dvogledi su punjeni gasom koji će da iscuri pri nestručnom otvaranju tela dvogleda i izazvati trajno oštećenje.