San svakog osmatrača početnika je dobar teleskop, a san iskusnog osmatrača je dobar dvogled i to ne samo zato što teleskop već poseduje  nego zato što dvogled ima neke prednosti nad teleskopom. Lako je prenosiv, kroz njega se gleda sa oba oka pa posmatranje nije zamorno, objekti se lakše pronalaze i tako dalje. Evo jednog zbilja dobrog, astronomskog dvogleda.

binoculars

TS dvogled 25 x 100 LE serija

- astronomska verzija s UHC filterom -

objektiviVeć na prvi pogled pada u oči velik prečnik objektiva ovog dvogleda, što govori o njegovoj velikoj svetlosnoj moći. Idealan je kako za noćna posmatranja neba, tako i za dnevna posmatranja prirode. Ima odlična sočiva presvučena sa više zaštitnih slojeva (multicoated) koja obezbeđuju sjajnu i oštru sliku. Konstrukcija dvogleda je robusna, od metala i to vlasnika oslobađa preterane brige oko čuvanja. Dvogled je izdržljiv i stvoren da se maksimalno koristi na svakom terenu. Isporučuje se u malom kovčegu ojačanom metalnim šinama tako da pruža pouzdanu zaštitu instrumentu od truckanja i udara u vreme transporta.

Za rad s ovom dvogledom neophodan vam je i stalak i to ne samo zbog uvećanja od 25 x nego i zato što je dvogled težak 5,5 kilograma. Ne dolazi u obzir da s njim nešto gledate iz ruke. Em će slika zbog velikog uvećanja podrhtavati, em će vas brzo zaboleti ruke. To su, naravno, konstruktori  predvideli te dvogled ima ugrađen adapter za pričvršćavanje na stativ.

dvogled-434 dvogled-kofer 25100_v

Ono što će vas posebno obradovati kod ovog dvogleda su njegova dva UHC filtera koji su ugrađeni u tubuse a postavljaju se jednostavnim okretanjem dugmeta u blizini okulara. Ovi filteri znatno pojačavaju kontrast kod posmatranja gasovitih maglina.

Još jedna pogodnost je što dvogled ne morate da prislonite na oči da biste posmatrali kroz njega. Možete ga odvojiti od očiju čitav santimetar, a to je vrlo korisno ako nosite naočare. Gumice na okularima jednostavno presavrnete i naslonite naočare na te gumice.

Sve u svemu, ovaj instrument zaslužuje sve pohvale. Vešt i iskusan posmatrač s njim ima nescrpan spisak objekata koja može da posmatra.

Tehničke karakteristike
Prečnik objektiva 100 mm
Povećanje 25x
Prečnik izlazne pupile 4 mm
Vrsta prizme Poro Prizme BAK-4
Antirefleksni premazi Puni širokopojasni višeslojni premaz
Filteri UHC – mogu se uključiti i isključiti po potrebi
Eye relief 17mm
Vidno polje 2.5°      44m at 1000m /
Težina 5500 grama
Dimenzije kofera za nošenje 55 x 32 x 22 cm, 8.1 kg (težina sa dvogledom)

  Članak je iz prvog broja štampanog časopisa Astronomski magazin


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka