German Aerospace Center (DLR) odredio je najvjerojatnije mjesto pada njihove istraživačke letjelice ROSAT u vode Bengalskog zaljeva, izjavio je za medije Johann-Dietrich Worner iz DLR.

rosat_mjesto_pada1
Područje pada

Činise kako je letjelica zagrabila guste slojeve Zemljine atmosfere u rano nedjeljno jutro (23. oktobra) oko 03:50 po našem vremenu kako su i ukazivali posljednji izračuni njezne putanje. Zasad nema izvješća potencijalnih očevidaca s plovila ili aviona koji su u tom vremenu bili u blizini mjesta pada fragmenata gotovo dvije tone masivne letjelice. Obzirom na mogućnost pogreške izračunate putanje, mjesto pada fragmenata ROSATa može se protezati par stotina kilometara prije ili poslje markirane pozicije, u svakom slučaju predaleko od kopna Myanmara.

rosat_mjesto_pada2
Područje pada

ROSAT je svoju misiju završio na način da nikada nećemo saznati tajnu njegove točne lokacije pada. Punih dvadeset i jednu godinu ova je letjelica bila u svemiru čije je tajne u području X zračenja istraživala više od deset godina pri tomu detektiravši preko 80.000 dotad nepoznatih izvora X zračenja. Na njegovim je istraživanjima i obradi podataka radilo preko 4.000 znanstvenika iz 24 zemlje svijeta. Neki visokoenergetski procesi i pojave u svemiru po prvi puta opažani su upravo zahvaljujući ovoj letjelici.

 


ROSAT PADA NA ZEMLJU

 


Dodaj komentar


 
 leksikon 190


stranica posmatraci2019

CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka