kliknite na slike
stereo_ai_b_KOMPOZIT
Sunce vidjeno s STEREO A i B na dan 06. 02.2011.
stereo_180_stupnjeva_mala
Položaj letjelica STEREO na dan 06. 02.2011.
stereo_a_i_b_oko_sunca
Putanje i položaji letjelica STEREO
stereo_a_i_b_gdje_su_sada
Položaj Sunca, Zemlje i STEREO A i B na dan 06.02.2011.
STEREO_A_i_B_opazanje
Kako STEREO opaza Sunce
20110206_stereo_A
Sunce kako ga vidi STEREO A 06. veljace popodne
20110206_stereo_B
Sunce kako ga vidi STEREO B 06. veljace popodne

Danas su dvije istovjetne NASAine letjelice za izučavanje Sunca došle u poziciju koja im omogućava pogled prema Suncu kao nikada ranije u ljudskoj povijesti. STEREO A i B sada se nalaze na suprotnim stranama Sunca a njihove kombinirane snimke omogućavaju nam da po prvi puta vidimo cijelu površinu Sunca, odnosno sva događanja i pojave na njemu.

STEREO A i B nalaze se na putanji oko naše zvijezde na orbitalnim parametrima sličnima  Zemlji. Lansirane tijekom listopada 2006. letjelice su se polako počele udaljavati od Zemlje, jedna ispred a jedna iza Zemlje. Prve snimke 3D Sunca pristigle su na Zemlju već 2007. Otada letjelice pomalo zauzimaju sve bolju poziciju i sve se viđe udaljavaju od naše planete, istodobno ostajući na skoro istovjetnoj  putanji oko Sunca kao i Zemlja.

Danas su se našle na dijametralno suprotnim stranama Sunca. Njihova istraživanja u kombinaciji s drugim svemirskih i Zemaljskim teleskopima (SDO, SOHO...)  omogućavaju nam otkrivanje mnogobrojnih Sunčevih tajni. Sunce je naša matična zvijezda a razumijevanje pojava i događanja na njoj od velike je važnosti za našu civilizaciju. Slikovito rečeno, kada Sunce „kihne Zemlja se zastrese“. Otud toliki interes, financije ali i znanstveni timovi koji nastoje proniknuti i razumjeti zvjezdani reaktor na svega 150 milijuna km od nas.

Misija letjelica STEREO već je ostvarila svoj primarni cilj; tri godine neprekidnog istraživanja Sunca. Obje su i nadalje u poptuno ispravnom stanju te se očekuje da će raditi još najmanje 3-4 godine. Tijekom 2015. godine kontakt s njima biti će izgubljen na najmanje dva tjedna obzirom će se obje naći skoro na istoj poziciji iza Sunca (gledano s Zemlje).

Blizanci STEREO opažaju Sunce tijekom cijelog dana, za njih noć ne postoji. S druge strane, nama na Zemlji Sunce je svakog dana nešto više od dvije minute duže na nebu..

Još ponešto na ovu temu:

STEREO U AKCIJI

KA TAJNAMA SUNCA

SPREMA SE MISIJA NA SUNCE