Pojam „nevidljivi“ često poistovjećujemo s avionima nevidljivim za radare no TRAPPIST je drugačiji lovac. Njegova je lovina još uvijek nevidljiva za tehnologiju koja nam stoji na raspolaganju. Planete poput Zemlje drugdje u svemiru još su uvijek samo teorijska pretpostavka s kojom astronomi barataju kao s nečim stvarnim. Ipak, iako smo svi uvjereni kako oni postoje tamo negdje daleko u svemiru, planeti poput Zemlje još su uvijek pod znakom pitanja. Ne vidimo ih, no ne zadugo!

trappist1
Novi europski lovac na planete slične Zemlji

Projekt TRAPPIST, novi robotički teleskop Europske južne opservatorije (ESO) na La Silla Observatory u Čileu (Paranal) ima za primarni zadatak uloviti Zemlji istovjetne planete.

trappist2
Fotometrija exoplanete WASP 19 načinjena s TRAPPISTom

„TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope“ je relativno lagan teleskop promjera primarnog zrcala 0,6 m i po tim karakteristikama spada u veoma male „velike teleskope“. Opremljen je veoma preciznim osjetnicima (ccd kamera) sposobnim da na dalekim zvijezdama ulove i najmanje oscilacije sjaja zvijezda a koje su povezane s prelaskom planeta Zemljine klase ispred diska takvih zvjezda. Riječ je o metodi traganja za malim planetama poznatoj pod nazivom tranzit-fotometrijska metoda. Potpuno robotiziran teleskop može se veoma brzo pozicionirati na bilo koju željenu lokaciju na nebu. Upravljanje ovim uređajem povjereno je računalnom centru u Liegu (Belgija), 12.000 km udaljenim od južnoameričke pozicije na kojoj je stacioniran sam teleskop! Zahvaljujući pažljivo isplaniranom programu rada on će svake noći iskoristiti svaki djelić vedrog i tamnog neba za svoj posao. Kupola teleskopa zatvarati će se samo za vrijeme dana i nepovoljnih meteo-prilika!

trappist3
Spiralna galaktika M83 kako ju vidi TRAPPIST

TRAPPIST neće samo hvatati nove planete, biti će sposoban istraživati i komete i sastav njihove materije (kometskog repa). Rezultati rada na oba ova polja istraživanja pomoći će i astrobiolozima u projekciji distribucije života u svemiru, kažu Michaël Gillon, voditelja projekta traganja za novim Zemljama i Emmanuël Jehin voditelj istraživanja kometske problematike. Hoće li TRAPPIST ponjeti slavu prvog otkrića Nove Zemlje (ili netko drugi, zasad skoro nevidljiv) saznati ćemo jako brzo.

trappist4
Izgled teleskopa TRAPPIST