Sustav radioteleskopa LOFAR (LOw Frequency Array) iniciran od strane Nizozemskih znanstvenika a zatim prihvaćen u nekoliko Europskih zemalja započeo je mapiranje svemira dok je još bio beba. Skeniranje neba na području veoma kratkih radio-valova gotovo je neistraženo područje, a astronomi se nadaju kako će dobiti odgovore na pitanja vezana uz rođenje prvih zvijezda i galaktika ali i mogućnosti radio-komunikacija vanzemaljskih civilizacija! Po prvi puta imati ćemo priliku vidjeti svemir u ovom dijelu elektromagnetskog spektra u trenucima kada je bio star manje od 500.000 godina što bi u ljudskom životu bio ekvivalent bebe od tek kojih desetak sati po rođenju!

lofar_uredjaj
Izgled radioteleskopa LOFAR

Jednu od prvih slika neba visoke rezolucije u radio spektru dobijuenu sustavom LOFAR objavio je Dr. John McKean početkom tjedna na konferenciji astronoma u Glasgowu (RAS). McKean je dodao kako je LOFAR još uvijek u gradnji te da radi s ograničenim mogućnostima no već i one pokazuju ogroman potencijal ovog sustava naspram dosadašnjih radio-teleskopa. Pored toga Radio-teleskop je, za razliku od „vizualne“ astronomije, u prednosti obzirom se radio opažanja mogu izvoditi i danju i noću.

lofar_usporedba
LOFAR snimke radio izvora visoke rezolucije naspram dosadašnjih sustava

Osim za potreba astronomskih istraživanja, dijelovi elektromagnetskog spektra koje će bilježiti LOFAR koristiti će se i za potrebe traženja života u svemiru – SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).

LOFAR nema pokretnih antena a time i ni zahtjevnog sustava upravljanja. Veliki broj pojedinačnih manjih antena raspoređen je na specijalnim postoljima na zemlji. Antene su pozicionirane i usmjerene prema određenoj poziciji na nebu. Računalnom obradom podataka koji se primaju antenama dobija se radio slika neba vrlo visoke rezolucije i kvalitete u veoma kratkom vremenskom razdoblju. Koriste se dvije vrste antena, jedne za niske (10-80MHz) i druge za visoke frekvencije (110-240MHz).

LOFAR je međunarodni projekt s infrastrukturom koja se gradi ili je već izgrađena u Njemačkoj, Fancuskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj. Sve postaje povezane su s centralom za prijem i obradu podataka koja je smještena u Dwingeloo, pored Groningena gdje superračunalo obrađuje podatke stvarajući najbolje fotografije svemira u radio području. Planirano je da sustav bude potpuno operativan u jesen ove godine.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka