2.6.2023. 

Paralelogram je jedna od najboljih, ako ne i najbolja montaža za astronomsko posmatranje dvogledom. Ona je relativno jednostavna za pravljenje, iako njena cena po prodavnicama astro opreme i nije tako mala.

Evo kako možete sami da napravite ovu montažu i zatim uživate u njenoj funkcionalnosti. Ona se može napraviti od drveta, aluminijumskih ili čeličnih cevi, ali i neke tvrđe plastike, zavisno od toga koliki teret treba da nosi, tj. koliko je velik i težak vaš dvogled.

Počećemo od cevi. Ja sam za ovu priliku koristio čeličnu cev profi la 20x30 mm. Takva cev je dovoljno jaka da nosi i velike dvoglede od 5-6 kg kao što je TS 25x100.

1.secenje-cevi

1. Cevi isečemo na dimenziju iz tabele. Možemo seći ručnom testerom za gvožđe, ali i ručnom ili stabilnom brusilicom. Ako sečete brusilicom, ne zaboravite da stavite  zaštitne naočare.

2.smirglanje-cevi

2. Isečene cevi obavezno dobro išmirglajte brusnim papirom. Odličan će biti gradacije 100. Ako su cevi nove, obično su premazane nekim zaštitnim sredstvom koje je jako masno, pa bi pre samog šmirglanja trebalo te cevi da obrišete krpom jer će vam inače masnoća sa cevi jako brzo zapuniti šmirglu, pa će vam šmirglanje postati pravo mučenje. Nemojte biti lenji i ovo ofrlje uradite, jer će vam se posle olupati o glavu. Masne cevi će vam stalno prljati ruke, a i farba neće hteti da se primi, tako da ovaj posao  treba uraditi temeljno i kvalitetno.

3.smirglanje-reznih-ivica

3. Obavezno i same rezove išmirglajte jer se može dogoditi da se posečete na oštru ivicu cevi. Ovo takođe možete uraditi i sa posebnom šmirglom koja se montira na ručnu brusilicu što će vam olakšati iskratiti posao.

4.Busenje-rupa-po-nacrtu

4. Bušimo rupe na cevima po crtežu. Prvo tanjim burgijama, a onda na dimenziju, da bi tačnije izbušili, ali i da bi rupe bile okrugle. Ako bi bušili odmah sa debelim burgijama,  rupa bi nam u većini slučajeva ispala šestougaona.

5.-privremeno-spajanje-vijkom

5. Prvo bušimo cevi na jednom kraju, i odmah ih spojimo sa jednim vijkom da bi nam rupe bile idealno razmaknute, što je jako bitno kod paralelograma. Tako pritegnute cevi probušimo i na drugom kraju i tada možemo biti sigurni da je razmak između rupa sasvim jednak. To isto radimo i na kraćim cevima (držačima), ali i na dugačkim.

6.frzenkovanje

6. Sve rupe koje smo izbušili, obavezno upustimo sa debljom burgijom (svrdlom), ali samo malo da nam se ivice rupa obore. Majstori to zovu „frzankovanje".

7.-poravnjavanje-duzina-cevi

7. Ako su nam cevi sada koji milimetar nejednake, ovo je prilika da ih malo obrusimo i izjednačimo.

8.busenje-najkrace-cevi

8. I ovu najkraću cev probušimo po sredini i rupu frzenkujemo.

9.-dve-rupe-sa-srane

9. Nemojte zaboraviti na ove dve rupe na najdužoj cevi jer ćemo tu da zavarimo dve navrtke (matice) pomoću kojih ćemo da pritežemo nosač kontra-tegova.

10.-navrtke-spremne-za-zavarivanje.

10. Evo tih matica. Ja sam ovde koristio standardne matice za ključ 17 mm.

11

11. Sada nam treba pomoć komšije metalostrugara ili drvostrugara koji će nam napraviti plastične ili drvene piksnice. Može se paralelogram napraviti i bez njih, ali ja sam se odlučio da vam prikažem najbolje moguće rešenje. Piksnice nam služe da se smanji trenje, ali i vibracije koje se pojavljuju prilikom pomeranja dvogleda.

12

12. To izgleda ovako. Izrađeno je od plastike koju svaki metalostrugar ima u svojoj radionici.

13.-Deo-od-flahastog-materijala

13. Ovaj deo izrađujemo od komada fl ahastog materijala i on treba da je debljine najmanje 3 mm i širine 30 mm. Isečemo na potrebnu dužinu, oborimo ivice,  izbušimo rupe i oborimo ivice rupa, pogotovo srednju rupu jer tu ćemo da zavarimo navojnu šipku pa treba da napravimo mesto za var.

14

14. Da bismo lakše savili taj deo, poslužićemo se jednim malim trikom. Na mestima savijanja, ručnom brusilicom urežemo kanal do otprilike jedne trećine  debljine materijala. Na tom mestu će se komad lakše saviti. Stavimo deo u stegu i čekićem, a može i golim rukama, savijemo deo pod uglom od 90 stepeni.

15

15. Posle savijanja to izgleda ovako...

16

16. A gotov deo, sa zavarenom navojnom šipkom, ovako...

17.-Ovo-je-obrusen-pre-gitovanja

17

17. i 17.b Sada delimično sastavimo paralelogram da bismo tačno zavarili držač paralelograma. Prvo samo malko „pikujemo" što bi rekli majstori, rastavimo paralelogram jer zagrevanjem tog dela bi nam se plastični delovi istopili. Tako rastavljeno slobodno zavarimo sa svih strana, a sve nedostatke u varu, posle brušenja brusilicom, možemo popuniti auto-gitom, da bi nam montaža izgledala profesionalno.

18.-Ploca-za-najkomplikovaniji-deo

18. Evo i najkomplikovanijeg dela same montaže. Kao prvo, isečemo lim debljine oko 1 mm na potrebne dimenzije.

 

19Radijus

19. Zatim napravimo radijuse, drugim rečima obrusimo ćoškove. Najlakše je da ovako obeležite sa jednom kovanicom od 20 dinara. Posle po liniji samo isečete makazama za lim ili obrusite ručnom brusilicom. Po sredini lima povučete liniju da bi znali gde tačno savijate. Lim možete savijati i rukama oko cevi koja ide u savijeni deo, a možete se snaći i tako da razmaknete stegu malo više od 30 mm tj. malo više nego što je prečnik cevi koja tu ide i udarate čekićem, može i gumenim, pa će se lim sam saviti. Lim bi mogao da bude i deblji, ali bi vam to mogao biti problem, pa savetujem da se pridržavajte uputstva.

20gotov-deo

20. Na kraju to treba da ispadne ovako. Kad savijete lim, probušite nekoliko rupa na radijusu savijanja, jer ćete kroz te rupe, tj. njihovim popunjavanjem varom zavariti lim za cev. Ja sam to uradio u ove tri tačke. Možete i na više mesta ako mislite da je to potrebno. Pa čak i sa strana.

21.Gotov-drzac-dvogleda

21. Sada još ostaje da uradimo i sam držač dvogleda. Vijak koji nam je metalostrugar uradio postavimo u ovaj deo i zavarimo tako da se on više nikad ne može vaditi.

22.Lim-pre-savijanja

22. Limeni držač pre savijanja izgleda ovako.

23

23. Ovako izgleda vijak koji nam je metalostrugar uradio, i ne zaboravite, to nije običan navoj već colovni.

24.-rucka-za-stazanje

24. Na samom kraju ovog držača, treba da napravite i jedan čep sa navojem i drškom, sa kojim ćete moći popuštati i stezati sam držač dvogleda.

25-Farbanje

25. Sada sve delove montaže prefarbamo temeljnom farbom u dva premaza.

26

26. Posle sušenja i detaljnog šmirglanja fi nom šmirglom, dolazi i fi nalno premazivanje željene boje. Najbolje je da kupite farbu u spreju i to mat jer će mat farba prikriti sve nedostatke koji su nastali prilikom izrade. Ja sam ovu ofarbao u crno. Prelazimo na sastavljanje. Sve krajeve cevi začepimo sa kupovnim čepovima koje možete nabaviti u skoro svakoj snabdevenijoj plastičariji, a ako ne uspete možete cevi začepiti i sa drvenim čepovima koje sami napravite i ofarbate. Na krajeve svih navojnih šipki stavite ukrasne matice jer će vam onda montaža izgledati kao iz prodavnice. Težinu kontra tegova odredite eksperimentalno, zavisno od težine samog dvogleda ali i dužine šipke na kojoj stoje tegovi. Nemojte preterivati sa dužinom ove šipke jer će vam se inače javljati neželjene  vibracije tokom pomeranja montaže.

montaza_510

Veća slika

paralelogram_gotov

27. Cela montaža, sastavljena, sa postavljenim kontra tegovima, i postavljena na geodetski tronožac kojeg možete nabaviti rashodovan kod svakog geometra izgleda ovako.

 

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka