Teleskopi

Većina korisnika svoje teleskope čuva u sobi, ne samo zbog konstantne, sobne temperature, već uglavnom da stoji na ponos i zadovoljstvo vlasnika. Teleskopi su obično na svom postolju i sa svom dodatnom opremom, da sve izgleda što "nabudženije", a pri tom su pokriveni tankim pokrivačima da bi se zaštitili od prašine. Okulari i ostala dodatna oprema  obično je u blizini, spakovana  u posebnim koferima. Tu je obično i foto oprema, objektivi, filteri, i sl.

Naravno, ovo nije najbolji način da bi se navedena oprema i sačuvala. Najbolje je opremu držati u originalnoj ambalaži (kartonska kutija u kojoj se nalazi stiropor tako da teleskop ima svoje mesto).  I montaže dolaze u sličnom pakovanju. Ali problem je što se stiropor vremenom pohaba,  tako da ostanemo bez te originalne ambalaže. Amateri se onda snalaze na različite načine, tako što šiju posebne tapacirane torbe koje teleskope čuvaju od neželjenih udaraca, ali i prašine. Pri transportu na teren, teleskopi se najlakše prenose takođe u istim kutijama ili torbama. Većina amatera umota opremu u ćebe, koje im dobro dođe i na terenu, pogotovo zimi.

Najbolje bi bilo da se teleskopi drže u negrejanoj prostoriji što bližoj spoljnoj temperaturi, jer, pogotovo zimi, unošenjem hladnog teleskopa u toplu prostoriju dolazi do kondenzacije na istom, što može vremenom dovesti i  do pojave korozije. Čak i samo ogledalo na reflektorima može  postepeno da izgubi moć refleksije.

Ako i dođe do kondenzacije, ne treba brisati opremu već ostaviti da se sama osuši. Brisanjem ovako mokrih objektiva, dolazi do skidanja antirefleksnog sloja, kojeg nipošto ne želimo i ne smemo da oštetimo.

Isto tako iznošenjem opreme iz tople prostorije van, temperaturna razlika jako pogoršava sliku u okularu, tako da obavezno mora proći određeno vreme adaptacije optike na temperaturu. U zavisnosti od vrste teleskopa, veličine ogledala ili sočiva, na adaptaciju treba čekati i do sat vremena. Međutim, često se za vreme tog čekanja meteorološke prilike se toliko pogoršaju, da nemamo ni priliku da vršimo bilo kakvo osmatranje. Bar za to veče!

Dakle, zimi čuvajte opremu u negrejanoj prostoriji. Da li će to biti nusprostorija, podrum ili tavan, potkrovlje ili slično uopšte nije toliko bitno - bitno je samo da u prostoriji nema vlage i prašine.