Sve je u redu s teleskopom, ali on ipak neće biti lansiran sledeće godine, kako je ranije bilo planirano.

1280px James Webb Space Telescope 2009 top

Čitava međunarodna naučna zajednica, iznad svega astronomi i kosmolozi, s nestrpljenjem očekuju lansiranje, a zatim i uspešan rad James Webb svemirskog teleskopa (JWST). Ideja o moćnom teleskopu, teleskopu 21. veka, razvijena je 1996. godine, sa planom da teleskop bude lansiran 2011. Na samom početku razvoja njegova cena je procenjena na pola milijardi dolara, ali onda su usledila odlaganja, tehnički i novčani problemi, pa čak i pretnja prekida čitavog projekta, da bi zatim američki Kongres ipak odobrio realizaciju projekta, ulio znatna sredstva za završetak teleskopa, nakon čega je određen poslednji rok za lansiranje: oktobar 2018!

James Webb Space Telescope Mirror37

Montiranje ogledala JWST

Ali nedavno je stigla vest da je ovaj rok probijen i da je ponovo je došlo do odlaganja lansiranja. Kažu, zbog kašnjenja u integrisanju brojnih elemenata svemirske letelice koja treba da odnese teleskop na njegovu destinaciju. Zvaničnici NASE još ističu da budžet za teleskop neće više da raste, da neće biti potrebno dodatno finansiranje teleskopa. Inače teleskop će koštati 8,8 milijardi dolara! Nov datum lansiranja je mart – jun 2019. Teleskop će biti lansiran raketom ESA-e Ariana iz Francuske Gvajane.

l2 new t

Lagranžova tačka L2 u koju će biti smešten JWST

Teleskop je rezultat saradnje Nase sa svemirskim agencijama Evrope i Kanade. Svoje ime, Džejms Web, dibio je po drugom Nasinom administratoru (živeo od 1906 do 1992). Sastojaće se od 18 ogledala od kojih će se, po sklapanju, formirati jedno prečnika 6,5 metara. Poređenja radi za sada najslavniji svemirski teleskop Habl ima ogledalo prečnika 2,4 metra. Teleskop će biti postavljen na 1,5 miliona kilometara od Zemlje (Mesec je od nas udaljen 384400 kilometara u proseku) u Lagranžovu tačku L2. Razumljivo je da na tom rastojanju neće biti moguće dodatne, kasnije, popravke teleskopa (teleskop Habl se nalazi na oko 600 kilometara od površine planete i više puta je do njega dolazila ljudska posada te ga je popravljala).

l2.2

Razdaljine Meseca i JWST (kada bude postavljen u L2 tačku) 

Kada jednom proradi teleskop Web, naravno, ako sve prođe po planu i u redu, imaće ogroman posao pred sobom. Osmatraće prve zvezde i nastanak prvih galaksija, gledaće obližnja zvezdana porodilišta, videće atmosfere vansolarnih planeta i po prvi put ugledati površinu nekih vansolarnih planeta. Učiniće univerzum bližim nego ikada.

em spectrum satellite

Koje talase vide veliki i moćni teleskopi 

Džejms Veb teleskop biće više nego dostojan naslednik slavnog teleskopa Habl (HST), ali u mnogome će se razlikovati od njega. Videće prvenstveno infracrvene talase i za to će koristiti četiri naučna instrumenta (HST osmatra vidljivu i blisku ultraljubičastu svetlost). Biće znatno veći: dok se HST meri veličinom autobusa, JWST je velik kao tenisko igralište i tako dalje, biće o ovom teleskopu, po svemu sudeći, još puno članaka.

 JWST HST primary mirrors

Ogledala HST i JWST 

James Webb Space Telescope - poravnavanje segmenata ogledala

James Webb Space Telescope Launch and Deployment 

Seeing Beyond - The James Webb Space Telescope

Teleskop preko plana i budžeta

ST James Webb

NOVI SVEMIRSKI SUPER TELESKOPI

James Webb Space Telescope

Teleskop od 7milijardi dolara!

James Web Space Teleskop (opet) kasni.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka