TV Astronomija

Ad Astra - SF film

Ad Astra film posterAd Astra | Official Trailer 2 [HD] | 20th Century FOX

Uveliko se najavljuje premijera filma Ad Astra. Po novim izveštajima film će krenuti po bioskopskim salama Sjedinjeinih Država 20. septembra ove godine, ali će premijeru imati ovog meseca na Filmskom festivalu u Veneciji. 

Lunar

l1

LUNAR

Ovaj kratki film je posvećen svim ljudima koji veruju u mirnom širenje naših granica. 

Autor filma, Christian Stangl, radio je 18 meseci na njemu. Film je zasnovan na hiljadama originalnih Nasinih fotografija astronauta tokom misije Apolo. 

Rosetta: the Comet

r1

the Comet

Nakon dve godine kruženja oko komete Churyumov-Gerasimenko (67p) mali svemirski brod Rosetta 2016. godine je završio svoju misiju. Načinio je svoj poslednji manevar i srušio se na kometu. 

Tokom dve godine istraživanja komete letelica je na Zemlju poslala ogroman broj fotografija od kojih je ESA  preko 400.000 fotografija objavila 2017. godine. Sem toga Rozeta je poslala i obilje dragocenih naučnih podataka.

Kako je moguće da je univerzum star 14 mlrd godina, a širok 92 milijarde svelosnih godina.

u5

If the universe is only 14 billion years old, how can it be 92 billion light years wide?

Veličina i starost univerzuma nas zbunjuju. Ako se svetlost kreće brzinom od 300.000 kilometara u sekundu, kako je moguće da je onda on prostran 92 milijarde svetlosnih godina, a star samo 14 milijardi? Pa moguće je. To je još jedan trik prirode. Doduše, kad se objasni onda to više nije trik nego suva logika.

Prvi svemirski brod na Veneri - SF film iz 1960.

v2

First Spaceship on Venus (1960) [Science Fiction] [Adventure]

Sve je počelo 1985. kada su inženjeri tokom projekta navodnjavanja pustinje Gobi otkrili tajanstveni predmet. Bo je to neki kalem ali veštački i vrlo čudan. Naučnici su se za njega zainteresovali posebno onda kada su otkrili da je napravljen od materijala nepoznatog na Zemlji. Kalem (flight recorder, tj. snimač leta, kao neka avionska crn kutija) je zatim doveden u vezu sa Tungoskom eksplozijom koja se dogodila 1908. godine u bespućima Tungoske oblasti u Sibiru. 

Šta je unutar lunarnog modula?

lm4

What's inside of the Lunar Module?

Lunarni modul (LM) Apollo je bio deo letelice Apolo koji je sleteo na Mesec. LM je bio podeljen na dva dela - fazu uspona i fazu spuštanja. Oba dela su se spustila na površinu Mjeseca, ali sa njega uzleće samo uzletni deo. Pogledajte koji su sastavni delovi lunarnog modula.

 


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka