×

Obaveštenje

Lack of access rights - File 'http:/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/HubbleDeepField.800px.jpg/1200px-HubbleDeepField.800px.jpg'

Hablovo duboko polje svakako znate. To je jedna od najčuvenijih i najznačajnijih astronomskih fotografija u čitavoj istoriji, tj. od kako je fotografija uopšte izmišljena. Napravljena je pomoću Svemirskog teleskopa Habl slaganjem jednog na drugi 342 snimka jednog uskog područja u Velikom medvedu koje je slavni teleskop načinio između 18. i 28. decembra 1995. godine. Deset dana je Habl upijao fotone udaljenih svetova i tako zabeležio skoro 3000 galaksija od kojih su skoro sve bile najmlađe i najdalje od svih do tada poznatih. Ova fotografije je postala dragoceni izvor za izučavanje radog univerzuma. Pominje se u gotovo hiljadu naučnih saopštenja i radova.

HubbleDeepField.800px.jpg
"HubbleDeepField.800px". Licensed under Public Domain via Commons.

Ali sve to uglavnom svi znate. Ono što sigurno ne znate jeste da je Miloš Gagić odlučio da ponovi podvig velikog teleskopa. Pre neko veče dok smo sedeli u Atini u Novom Sadu (neka vas to ne iznenadi: Novi Sad ima svoju Atinu – fin kafe restoran u samom centru), dakle dok smo tamo sedeli pitamo Gagića šta ima novo sa njegovom opservatorijom i on kaže: «Hvala, dobro je, samo bilo je puno oblačnih dana, pa ne snimam ništa…» i u tom trenutku mu mu sinu ideja. Kaže: «Ima do kraja godine da napravim Duboko polje Gagić! Snimaću područje koje je slikao i Habl, svake vedre noći i na kraju ću sve da složim u jednu fotografiju!

Eto tako je rekao, a ja zabeležio pa će drugi put Miloš da pazi šta obećava ili će zaista napraviti odličnu fotografiju. Navijam za ovo drugo.


gdp

Za sad Gagićevo duboko polje je prazno!