Cijena je papreno visoka

Predstojeće blagdane i praznike većina će nas nazdraviti i čašicom šampanjca. Ovisno o proizvođaču i kvaliteti cijene boce šampanjca kreću se od skromnih desetak kuna pa do astronomskih vrijednosti. Zamislimo na trenutak da Božić i/ili Novu godinu imamo priliku dočekati kao astronauti u svemiru. Kolika je tamo cijena boce šampanjca?!

voda ispustanje skafandra

Kilogram mase transportirati u svemir jako je zahtjevno i skupo. Cijena samog lansiranja jednog kilograma mase u svemir načelno se kreće oko 10.000 USD, ovisno o raketi ona može biti nešto niža ili višlja. Zdravica čak i najjeftinijeg šampanjca u svemiru tako bi u konačnici koštala isto koliko i dvije-tri godine star automobil srednje klase.

Čaša vode od dva decilitra koju popijemo „gratis“ uz jutarnju kavu u svemiru košta 2.000 USD. Za preporučenu dnevnu količinu vode od dvije do četiri litre koju, ovisno o tjelesnoj aktivnosti, trebamo na dnevnoj razini unjeti u organizam na zemlji bi mogli kupiti omanji stan. Dodamo li tome i masu obroka dolazimo do podatka kako puko unošenje tekućine i hrane u organizam astronauta dnevno košta koliko i prosječni stan od šesdesetak kvadrata u našem podneblju. Ne zaboravite svakog dana pojesti i nešto od voća, jabuke su iznimno ukusne i zdrav. Komad u svemiru samo 999.99 USD. Živjeli i dobar tek!

voda jabuka astronaut povratak


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika