Kako ispravno odgovoriti?

kojom se brzinom krecete 1

Prekoračili ste dozvoljenu brzinu kretanja?! Možda samo mrvicu ili ste zaista opako zagrebli u gornji dom novčanih kazni za takve slučajeve. No kojom ste se brzinom zapravo kretali? Evo ispravnog odgovora;

U dijeliću vremena koji vam je bio potreban da pročitate naslov članka prevalili ste put od skoro 1.000 kilometara, do ovog retka nakupilo se još par tisuća kilometara! I to ne samo vi, već svi mi na planeti. Kako?

kojom se brzinom krecete 2

Naša planeta orbitira oko Sunca brzinom od 30km/s. Naša zvijezda sa cijelim svojim sustavom orbitira oko centra naše galaktike brzinom od 250 km/s. Mliječni put se u svemiru kreće brzinom od 600 km/s. Zbrojite, ispravno, sve te brzine te nadodajte tome još deset, dvadeset ili trideset metara u sekundi koliko ste se već kretali vašim vozilom i moći ćete dati ispravan odgovor na pitanje „znate li kojom ste brzinom vozili“. Stoga, kad vas netko pokušava uvjeriti da se primjerice krećete brzinom od 100 km/h slobodno odgovorite kako to nije istina te nadodajte kako je vaša stvarna brzina kretanja oko 3.200.000 km/h. To je činjenica. Istina ne znamo kako bi ta fizikalno-matematička obrana prošla na sudu a i preporučujemo da kazaljku brzinomjera u automobilu držite u suglasju sa znakom ograničenja brzine na prometnici. U svakom slučaju budite oprezni radi sebe samog i drugih sudionika u (svemirskom) prometu.


"Ako bi Ajnštajn putovao brzinom svetlosti" O "c" brzini i posledicama putovanja njom!


 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 leksikon 190 
akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

Facebook

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika