Tko je u pravu?

Digitalno doba, posebice korištenje društvenih mreža, omogućile su neslućeno širenje informacija, stavova, mišljenja, razmišljanja svakakvih tematika. Jedna od čestih tema za „raspravu“ su kondezacijski tragovi koji se vide iza aviona koji prometuju nebom.

Za jedne kondenzacijski su tragovi (contrails) potpuno prirodna pojava. Manifestira se kao vidljiv, najčešće bijeli, trag kondenzirane vodene pare (maleni kristali leda, zaleđene sitne kapljice vode) koji se stvara kada vrući zrak iza ispuha avionskog motora dolazi u doticaj sa rijetkim i hladnim zrakom (od -40°C do -65°C) na uobičajnim visinama leta aviona (8.000-12.000m)

Ovisno o aktualnoj temperaturi, pritisku, vlažnosti, vjetrovima u gornjim slojevima troposfere takvi se tragovi zadržavaju od svega nekoliko sekundi, minuta pa sve do nekoliko sati, dok kada ne postoje uvjeti za njihovo stvaranje oni izostaju.

c protiv c marino tumpic A

Za one koji razmišljaju drugačije, kondenzacijski tragovi (chemtrailis) predstavljaju biološke i/ili kemijske supstance koji se smišljeno i planski ispuštaju iz aviona na velikim visinama kako bi na biljni i životinjski svijet, ljude i tehniku utjecali na način kako su to zamislili planeri supertajnih programa određenih društvenih struktura, percipirajući pri tome nedokučive namjere tajnih službi. Kao potvrdu takvih (ne)razmišljanja često se publiciraju fotografije i filmovi kondenzacijskih tragova. Postavlja se pitanje zašto se oni ponekada vide jako izraženi a ponekad izostaju, nekada znaju biti i drugih boja a ne samo bijele a posebice su „zanimljive“ fotografije niskoletećih aviona, često u blizini aerodroma čiji su piloti „zaboravili“ isključiti mehanizam ispuštanja takvih supstanci. Uza sve napore dokazivanja da takva razmišljanja „drže vodu“ nitko od zagovornika istih nikada nije uspio detektirati strane supstance. Naravno pristaše „chemtrailsa“ na to odgovaraju kako se radi o nepoznatom sastavu istih te ih zato nije moguće detektirati ni najosjetljivijim instrumentima.

Što je istina? Kondenzacijski tragovi očigledno postoje! Oko toga nema dvojbi ni u jednom ni u drugom taboru. Zašto ponekad izostaju, ponekad traju jako kratko, ponekada duže a zašto ih (rijetko) ima i različitih boja?! Da bi se kondenzacijski trag pojavio iza aviona, odnosno koliko će se vremena zadržati vidljivim, ovisi o uvjetima koji vladaju u atmosferi (kako smo rekli na početku teksta). Tamni kondenzacijski tragovi ili pak obojani javljaju se kada Sunčeva svjetlost odozgo osvjetljava vodenu paru a mi sa zemlje to vidimo kao sjenu, odnosno zbog rasprostiranja svjetla te veličine kristalića leda ponekada poprime boju, poput bijelih oblaka koji postaju koloritni pri izlasku i zalasku Sunca. Ipak kako onda objasniti tragove iza niskoletećih aviona u prilazu aerodromu? Jednostavno, atmosfera je zanimljiva i često nepredvidljiva. Primjerice kada kažemo da je vrijeme mirno i bez vjetra to ne znači da na nekoliko desetaka ili stotina metara iznad ili spod nas upravo ne egzistira prava oluja, temperaturne oscilacije nisu rijetkost, kao ni, potpuno normalne, anomalije pritiska i vlažnosti. Ipak, kad iza niskoletećeg aviona u prilazu aerodromu viditi trag vjerojatno je riječ o kontroliranom ispuštanju goriva kako bi avion sletio u optimalnim uvjetima. Tu pojavu nerijetko mogu vidjeti primjerice stanovnici Pule prilikom vježbovnih letova aviokompanija koje vrše praksu ili preobuku svojih pilota. Takvi su postupci standardni dio letne procedure kada za to postoji potreba.

c protiv c marino tumpic B

Istina je i kako su se kondenzacijski tragovi pojavili tek zadnjih nekoliko desetaka godina, koindiciraju sa počecima letova aviona na velikim visinama, prije toga ih (istina) nije bilo.

Izgledno je kako ste i vi imali svoj stav i mišljenje o kondenzacijskim tragovima. Ako to nije bio slučaj smatrajte ovaj tekst uvodom u problematiku „mi ili oni“. Ukoliko pripadate u prvu skupinu (contrailsa) ovaj ste tekst pročitali sa zanimanjem. U suprotnom, spadate li u pobornike iz druge skupine (chemtrailsa) evo još jedne teme za razmišljanje kako bi nam se nakon toga (razmišljanja) pridružili u prvoj skupini; Zaista mislite da su ratni stratezi i taktičari desetke pa i stotine aviona bombardera u napadnim operacijama naivno izložili kao glinene golubove za protivavionsku artiljeriju kojoj bi posebice pri noćnim operacijama bilo dovoljno slijediti kondenzacijski trag za iznimno precizno otvaranje vatre umjesto da odbrambene snage ostavite da budu ko slijepe kokoši koje traže (jako malecko) zrno, odnosno visokoleteće bombardere na nebu?

Eh da, znate li koliko bi stotina tisuća, možda i milijuna ljudi moralo na ovaj ili onaj način biti uključeno u „chemtrails projekt“ diljem svijeta a da pri tome svaki od njih „tajnu“ odnese ne onaj svijet kako se ne bi saznalo za isti. Tajna obično ostaje tajnom kada za nju zna samo jedna osoba.

Uživajte u koloritu oblaka i kondenzacijskih tragova na nebu, posebice izjutra i navečer, prirodne su i objašnjive pojave a atmosfera u određenim uvjetima zaista zna pokazati izvanredno lijepe i zanimljive pojave.