Tko je u pravu?

Digitalno doba, posebice korištenje društvenih mreža, omogućile su neslućeno širenje informacija, stavova, mišljenja, razmišljanja svakakvih tematika. Jedna od čestih tema za „raspravu“ su kondezacijski tragovi koji se vide iza aviona koji prometuju nebom.

Za jedne kondenzacijski su tragovi (contrails) potpuno prirodna pojava. Manifestira se kao vidljiv, najčešće bijeli, trag kondenzirane vodene pare (maleni kristali leda, zaleđene sitne kapljice vode) koji se stvara kada vrući zrak iza ispuha avionskog motora dolazi u doticaj sa rijetkim i hladnim zrakom (od -40°C do -65°C) na uobičajnim visinama leta aviona (8.000-12.000m)

Ovisno o aktualnoj temperaturi, pritisku, vlažnosti, vjetrovima u gornjim slojevima troposfere takvi se tragovi zadržavaju od svega nekoliko sekundi, minuta pa sve do nekoliko sati, dok kada ne postoje uvjeti za njihovo stvaranje oni izostaju.

c protiv c marino tumpic A

Za one koji razmišljaju drugačije, kondenzacijski tragovi (chemtrailis) predstavljaju biološke i/ili kemijske supstance koji se smišljeno i planski ispuštaju iz aviona na velikim visinama kako bi na biljni i životinjski svijet, ljude i tehniku utjecali na način kako su to zamislili planeri supertajnih programa određenih društvenih struktura, percipirajući pri tome nedokučive namjere tajnih službi. Kao potvrdu takvih (ne)razmišljanja često se publiciraju fotografije i filmovi kondenzacijskih tragova. Postavlja se pitanje zašto se oni ponekada vide jako izraženi a ponekad izostaju, nekada znaju biti i drugih boja a ne samo bijele a posebice su „zanimljive“ fotografije niskoletećih aviona, često u blizini aerodroma čiji su piloti „zaboravili“ isključiti mehanizam ispuštanja takvih supstanci. Uza sve napore dokazivanja da takva razmišljanja „drže vodu“ nitko od zagovornika istih nikada nije uspio detektirati strane supstance. Naravno pristaše „chemtrailsa“ na to odgovaraju kako se radi o nepoznatom sastavu istih te ih zato nije moguće detektirati ni najosjetljivijim instrumentima.

Što je istina? Kondenzacijski tragovi očigledno postoje! Oko toga nema dvojbi ni u jednom ni u drugom taboru. Zašto ponekad izostaju, ponekad traju jako kratko, ponekada duže a zašto ih (rijetko) ima i različitih boja?! Da bi se kondenzacijski trag pojavio iza aviona, odnosno koliko će se vremena zadržati vidljivim, ovisi o uvjetima koji vladaju u atmosferi (kako smo rekli na početku teksta). Tamni kondenzacijski tragovi ili pak obojani javljaju se kada Sunčeva svjetlost odozgo osvjetljava vodenu paru a mi sa zemlje to vidimo kao sjenu, odnosno zbog rasprostiranja svjetla te veličine kristalića leda ponekada poprime boju, poput bijelih oblaka koji postaju koloritni pri izlasku i zalasku Sunca. Ipak kako onda objasniti tragove iza niskoletećih aviona u prilazu aerodromu? Jednostavno, atmosfera je zanimljiva i često nepredvidljiva. Primjerice kada kažemo da je vrijeme mirno i bez vjetra to ne znači da na nekoliko desetaka ili stotina metara iznad ili spod nas upravo ne egzistira prava oluja, temperaturne oscilacije nisu rijetkost, kao ni, potpuno normalne, anomalije pritiska i vlažnosti. Ipak, kad iza niskoletećeg aviona u prilazu aerodromu viditi trag vjerojatno je riječ o kontroliranom ispuštanju goriva kako bi avion sletio u optimalnim uvjetima. Tu pojavu nerijetko mogu vidjeti primjerice stanovnici Pule prilikom vježbovnih letova aviokompanija koje vrše praksu ili preobuku svojih pilota. Takvi su postupci standardni dio letne procedure kada za to postoji potreba.

c protiv c marino tumpic B

Istina je i kako su se kondenzacijski tragovi pojavili tek zadnjih nekoliko desetaka godina, koindiciraju sa počecima letova aviona na velikim visinama, prije toga ih (istina) nije bilo.

Izgledno je kako ste i vi imali svoj stav i mišljenje o kondenzacijskim tragovima. Ako to nije bio slučaj smatrajte ovaj tekst uvodom u problematiku „mi ili oni“. Ukoliko pripadate u prvu skupinu (contrailsa) ovaj ste tekst pročitali sa zanimanjem. U suprotnom, spadate li u pobornike iz druge skupine (chemtrailsa) evo još jedne teme za razmišljanje kako bi nam se nakon toga (razmišljanja) pridružili u prvoj skupini; Zaista mislite da su ratni stratezi i taktičari desetke pa i stotine aviona bombardera u napadnim operacijama naivno izložili kao glinene golubove za protivavionsku artiljeriju kojoj bi posebice pri noćnim operacijama bilo dovoljno slijediti kondenzacijski trag za iznimno precizno otvaranje vatre umjesto da odbrambene snage ostavite da budu ko slijepe kokoši koje traže (jako malecko) zrno, odnosno visokoleteće bombardere na nebu?

Eh da, znate li koliko bi stotina tisuća, možda i milijuna ljudi moralo na ovaj ili onaj način biti uključeno u „chemtrails projekt“ diljem svijeta a da pri tome svaki od njih „tajnu“ odnese ne onaj svijet kako se ne bi saznalo za isti. Tajna obično ostaje tajnom kada za nju zna samo jedna osoba.

Uživajte u koloritu oblaka i kondenzacijskih tragova na nebu, posebice izjutra i navečer, prirodne su i objašnjive pojave a atmosfera u određenim uvjetima zaista zna pokazati izvanredno lijepe i zanimljive pojave.


Komentari   

Igor
0 #5 Igor 01-03-2016 23:40
@Ronke & Marino1

Prosle i pretprosle godine sam letovao blizu Tivta. U slobodno vreme sam pratio flightradar i avione koji polecu sa aerodroma. Iznenadjujuce, tek oko 30% aviona koji polete se pojave na flightradar-u. Ostalih 70% jednostavno nema.
Prijavi administratoru
Nikola
+1 #4 Nikola 29-02-2016 10:18
Ja imam Phd iz fizike i Milann-e ti ocigledno nemas pojma o cemu se ovde prica, trag koji nastaje ne moze ni pod jednim uslovom da se siri po nebu, pod uslovom da je vodena para....a kamoli da za par sati napravi tanak sloj oblaka.....u tom slucaju bi problem sa snabdevanjem vode u ugrozenim podrucjima bio odavno resen. Na kraju krajeva, posalje se letelica koja uzme uzorak i ispita i zacepi usta svima.....ali to ociglednodo sada nije uradjeno, iako su pisane peticije i pravljeni protesti....
Prijavi administratoru
Marino1
0 #3 Marino1 28-02-2016 12:44
istina
flight radar nema sve podatke o preletima vec samo o letjelicama sa civilnim transpoderima
a sto se tice leta dva ili vise aviona koji lete vrlo bliskim letnim profilom...atmo sfera je zeznuta stvar...jakoo se znaju razlikovati uvjeti na jako maloj udaljenosti/vis ini
Prijavi administratoru
Milann
-1 #2 Milann 28-02-2016 12:11
Naravno da je za razmišljanje. Fiziku za gimnaziju u šake i sve će biti jasnije.
Ali teže je čitati fiziku nego baviti se teorijama zavere, zar ne?
Prijavi administratoru
Ronke
-1 #1 Ronke 25-02-2016 08:44
Marino, nisam teoretičar zavere ali pogledaj sajt
www.flightradar24.com gde se u realnom vremenu vidi prelet aviona preko teritorija država.Često se dešava da sajt prikazuje n.p.r. dva preleta koje možeš i vizuelno potrvrditi (sa prilično kratkim tragom), a na nebu se vidi prelet pet do šest aviona sa gustim tragom bez identifikacije na sajtu.Većinom se dešava kad je mirno i vedro vreme. Ipak je za neko razmišljanje!
Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika