Istorija članka:

Ljubomir Pavković je poslao dve fotografije aviona koji proleće ispred Meseca. Valjanost tih fotografija osporio je Zoran Veljović u svom tekstu Da li je ova fotografija realna? Zatim su sledili brojni komentari koje možete videti ispod navedenih članaka. Jedan smo posebno izdvojili i objavili na posebnoj stranici zbog inetresantnih argumenata: Sporna fotografija: Ima grešaka u analizi Z. Veljovića. Zatim je, odgovarajući na neke iznesene primedbe, g. Veljović je poslao svoj foto-komentar. Posle toga sledi Mala analiza spornih fotografija.

Konačno, stigao je i odgovor autora osporavanih fotografija, Ljubomira Pavkovća: Avion i Mesec - Odgovor Lj. Pavkovića.

Na to g. Veljović šalje, kako kaže, ključno pitanje za g. Pavkovića. Pa onda sledi: Ključno pitanje za Pavkovića - komentar: Sve je ok sa fotografijama g. Pavkovića i Okavango daje potpuno netačno merenje elemenata aviona.

Na kraju stigao je o odgovor Ljubomira Pavkovića na Avion i Mesec: ključno pitanje za Pavkovića koji se nalazi ovde: Odgovor na ključno pitanje Z. Veljovića

Avion prleće Mesec - KRAJ

 P.S.

Diskusija o fotografijama Lj. Pavkovića na kojima se vidi kako avion preleće Mesec, je zaključena ali sada popunjavamo preostalu prazninu u čitavoj polemici. Naime, sve do sada su nedostajale RAW, ili sirove fotografije koje bi trebalo da posluže kao krunski dokaz valjanosti fotografija o kojima se vodila silna polemika. 

avion sumrak

Evo šta kaže g. Pavković odgovarajući na neke komentare:

Evo fotografija:
-
https://www.dropbox.com/sh/rlwqkez85nm8mxg/AAC3g97fZmHD3Z2EslduaKgaa?dl=0 
-
Sad vidim da RAW format moze da se cita i direktno u "Dropbox"-u, mozda je to neka nova opcija koju nudi "Dropbox" za koju nisam znao (i mozda se ta opcija ne dobija svuda na Internetu), ali slika se ne vidi dobro kao u "Canon" programu, deluje samo kao neki "preview".

- Da jos dodam. Ko bude citao EXIF da zna: nisam podesio tacno vreme u aparatu pre snimanja, pa u EXIF-u pise da je vreme snimanja 22:38, ali neposredno posle snimanja sam pogledao na moj mobilni telefon i na njemu je pisalo: 22:12. Pored toga, posto sam koristio stari objektiv bez ikakve elektronike, nema ocitanog objektiva.

Iste fotografije možete preuzeti i OVDE (zapakovane, 28 MB). Evo i podataka o fotografiji koje je ljubazno poslao čitalac Trifo.

avion dizni


PRETHODNI ČLANCI:

Avion prleće Mesec - KRAJ
Avion i Mesec - razbijen mit
Da li je ova fotografija realna?
Sporna fotografija: Ima grešaka u analizi Z. Veljovića.
Sporna fotografija: odgovor Z. Veljovića
Mala analiza spornih fotografija
Avion i Mesec - Odgovor Lj. Pavkovića
O analizi Z. Veljovića: merenja nisu pravilno izvršena
Avion i Mesec: ključno pitanje za Pavkovića
Ključno pitanje za Pavkovića - komentar: Sve je ok sa fotografijama g. Pavkovića
Okavango daje potpuno netačno merenje elemenata aviona.
Avion i Mesec: ključno pitanje za Pavkovića
Odgovor na ključno pitanje Z. Veljovića