Jedno poglavlje istorije istraživanja Marsa je završeno kada je Nasa objavila da rover Opportunity više nije aktivan jer je komunikacija s njim, i posle velikog broja pokušaja, beznadežno prekinuta. Rover je prestao da se javlja sa Marsa 10. juna 2018. godine nakon što je peščana oluja sasvim prekrila čitavu planetu.

Opportunity je, tokom 14 godina rada, znatno proširio znanje o Marsu. Ovo su neki, široj javnosti najinteresantniji, rezultati roverovog istraživanja prema časopisu Astronomy.

Meteorit

heat shield

Opportunty je pronašao meteorit. Imao je sreće jer je već u blizini svog toplotnog štita koji je na tlo pao nakon što je odbačen kada za njim više nije bilo potrebe, pronašao meteorit. To je bio prvi meteorit pronađen na drugoj planeti. Meteorit je načinjen od gvožđa i nikla. Takav tip meteorita na Zemlji se retko nalazi. 

Marsove borovnice

MarsOpportunityblueberrieshematiteFramCrater

Opportunity je na Marsu pronašao i borovnice. Tako su naučnici nazvali oble, loptaste, plavičaste kamičke sastavljene od hematita i jarozita. Bilo je to važno otkriće jer taj mineral nastaje kada je izložen kiseloj vodi - što je bio dokaz da je na Marsu u prošlosti bilo obilnih voda.

Voda

endurance largemin

Tokom svojih istraživanja Opportunity je posetio i dva kratera: Endurance i Victoria. U oba je pronašao znake vlažne prošlosti. Stene Enduranca su slojevite, neke nastale tokom poplava, druge u vreme sušnih razdoblja. 

Slatka voda

marsroveropportunitytracksSol

Na rubu kratera Endeavour  rover je pronašao tragove vode bez primesa kiselina koja pogoduje životu. Pronađena je i glina koja inače nastaje samo u neutralnoj vodi. To je bio znak da je na Masu nekada život mogao postojati.

Astronomy 


Kraj misije Opportunity

Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada 

Pokrenut plan za oporavak 'Opportunityja', orbiter poslao pozdrav

Izveštaj sa Marsa: Oluja se smiruje, 'Opportunity spava, a tim priprema oporavak

Marsov rover Opportunity prekinuo kontakt sa Zemljom. Hoće li preživeti?


 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...