Europsko-ruski lander razbio se o Marsovo tlo

EDM mjesto slijetanja PRIJE

Mesto sletanja pre udara sonde. Stavite kursor na sliku da bi ste videli isti predeo nakon udara

Svaka nada da je europsko-ruski lander Schiaparelli ipak preživio slijetanje na Mars nestala je rano jutros. Na snimkama planiranog mjesta slijetanja landera koje je napravio američki orbiter MRO jasno se vidi odbačeni padobran i gornja oplata landera, a nešto podalje i veliki krater (15 x 40 m) nastao udarom i eksplozijom landera Schiaparelli o Marsovo tlo.

U narednim danima kamera američki MRO napraviti će snimke i sa kamerom visoke rezolucije, tada ćemo pobliže vidjeti prizor koji još uvijek predstavlja „noćnu moru“ za projektante u smislu „što je pošlo po zlu tijekom zadnje minute slijetanja“.

Inženjerima će biti potrebno još nekoliko dana obrade telemetrijskih podataka koje je Schiaparelli slao sve do udara u tlo kako bi zaključili što se zapravo dogodilo, odnosno gdje je nastao uzrok problema. To su vrlo važne informacije obzirom se dio primjenjenih tehnologija planira iskoristiti i 2020. kada na Mars slijeće veliki europsko-ruski lander i rover.

Glavni dio misije ExoMars 2016, velika letjelica koja će godinama istraživati Mars iz orbite (TGO), nalazi se u odličnom stanju i na planiranim parametrima putanje. Realno gledano ovu europsko-rusku misiju možemo smatrati preko 90% uspješnom, usprkos neuspjehu mekog amarsiranja Schiaparellija.

EDM mjesto udara u tlo kompzicija

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika