ASTRONOMIJA NA TELEFONU

Mobile Observatory

Vlasnici HTC, Nexus i inih pametnih telefona i tableta s ponosom govore o Android operativnom sistemu i za njega kažu da je u svemu naj, the best itd. jer je za taj operativni sistem napisano preko 700 000 aplikacija, a broj preuzimanja tih programa sa Google Play premašuje 25 milijardi! Sve je to lepo i impresivno, ali kada androiste pitate za neki astronomski program oni samo obore pogled i uzdahnu od nemoći, a u licu dobiju lila boju, jer su ti njihovi programi skromni po broju i još skromniji po kvalitetu.

Mobile Observatory

Mobile Observatory
Verzija:
  Varies with device
Radi na:
iAndroid smatr telefoni i tableti
Veličina
Varies with device (~ 20 MB)
Cena:
4,99 dolara

Ali, sad se to promenilo jer se pojavio sjajan astronomski program: Mobile Obeservatory. Program je namenjen svim posmatračima nebeskih objekata i pojava od onih koji samo povremeno bacaju pogled u nebesa do onih koji to rade kad god nije oblačno. Program je na ivici savršenstva, toliko moćan i bogat da je za njegov potpuni opis potrebna čitava knjiga i zato ću ovde pomenuti samo nekoliko od njegovih brojnih glavnih karakteristika.

mbFPNa uvodnom ekranu imate 13 prozorčića, a svaki vodi u poseban svet osmatračke astronomije. Tako Sky View otvara mapu sa svim potrebnim podacima o objektu koji izaberete duplim klikom. Live View pokreće mapu koja prikazuje deo neba u koji usmerite vašu pametnu spravicu. Top View pokazuje Sunčev sistem i u kom sazvežđu se nalaze neki od najvažnijih objekata i to posmatrano sa odabrane planete, Sunca, asterodia... Meseca.

Ili na primer sekcija Objects. Ona prikazuje tabelu izlazaka, tranzita i zalazaka 43 najvažnija objekta. Zapravo imate na raspolaganju čak devet tipova podataka za te objekte (vidljivost, tip, azimut...). Ma, kažem, moćno.

Pa onda, pazite ovo: Events. Tu dobijete pregled najinteresantnijih osmatračkih događaja za period od desetak dana, te na osnovu tih podataka možete da planirate svoje posmatranje. Tu je i odeljak Eclipse – možete i sami pretpostaviti šta se tu nalazi.

I gde god da kliknete dobijate podatke, preusmeravanja, sugestije. Imate mogućnost da ubacujete odabrane događaje u kalendar, da posetite odgovarajući članak u Vikipediji... Moćno.

Program inače košta pet dolara (što je sada oko 425 dinara), a vredi više od toga. Mnogo više. Veličina? Zavisi od uređaja na koji program instalirate, ali računajte na dvadesetak megabajta.

Sve u svemu program je odličan. Uostalom dobio je i odlične ocene od onih koji ga poseduju.

Slike iz programa    
MO1 mo2 mo7
mo4 mo5 mo6

mo9

mo8

O ovom programu u Google play


Još astronomije na telefonu:

SOFTVER


 


Komentari   
C-Ice
0 #3 C-Ice 27-01-2014 00:37
Predobar program, stvarno nisam ocekivao ovako mnogo od jedne aplikacije, sve je tu na jednom mestu, lako dostupno razumljivo, cak mi automatski dodaje u google calendar astronomske evente koje odaberem da bih zeleo pogledati, FANTASTICNO! Vredi svaki cent!
Cicoje
0 #2 Cicoje 20-04-2013 20:42
Dostupan je uz malo potrage, preko torenta, npr...
Biljana Ivanović
0 #1 Biljana Ivanović 20-04-2013 09:28
Kao i većina dobrih stvari, not available in our country.
Dodaj komentar


 


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika