Nastavak priče o tehnologiji i spoznaji sveta: prethodni deo


Stvar sa colud servisima je zamršena. Mislim, sama ideja je čarobna, ali je, brate, nerealna. Ma nemoguća misija. Slikate devojku na ulici telefonom (!), prođete pored bandere sa Wi Fi i posle vidite sliku okačenu na Fejsu. Ili u Pikasi, Flikru, G+u... kod kuće... Niko to više i ne zna gde se sve nalazi vaša fotografija: u Guglu, Ciji, Biji... I koliko je samo puta obišla planetu dok nije stigla na neki server *. Kažem, haos. Pa pre tri veka ljude su i za mnogo manje slali na lomaču. Ali od svega najčudnije je da svi ti servisi funkcionišu. Funkcionišu, mada niko ne zna kako. Raspitivao sam se o tome. Pitao sam i jednog komšiju, pametan čovek, sve zna, oficir, ali o ovome ni da bekne. Kaže, znam da vozim tenk, ali ovo je baš zaguljeno.

--------------
* Da ne bude zabune, to gde će biti vaša fotografija zavisi od vas! 

A pazite ovo: cloud storage servisi! Kod nas se to kaže: servisi za skladištenje podataka na oblaku! Da, na oblaku. I svaki od tih servisa je već sam po sebi misterija, a stalno se množe novi. Niču kao trava posle kiše (ili pečurke, ne znam već ni sam kako se kaže). Evo nekih koje ja znam. Pazite samo kako se čudno zovu: Google Drive, Dropbox, SugarSync, Insync, LogMeIn Cubby, Apple iCloud, SkyDrive, Mozy Stash, SpiderOak, AVG LiveKive, Wuala by LaCie, Box, Syncplicity, Head to head... A ovih dana pojavio se i novi: Copy koga sam već pominjao. Kažem ja, haos. Treba biti jako pametan, pa snaći se i izabrati najkorisniji. Poseban problem je što se svi ti servisi stalno menjaju. Taman nađete jedan koji vam odgovora i natovarite u njega svoje fotografije, filmove, muziku i ostalo kad drugi, onaj od koga ste upravo odustali, javi kako se povezao sa vašim telefonom, tabletom, televizorom i mikrotalasnom pećnicom. Vi pređete na njega, a treći objavi da u njemu možete da delite foldere sa kim hoćete i da radite zajeno na istom projektu. I tako skoro svaki dan nešto novo.

copy88Nego, hteo sam o ovom Copy. Ja sam se opredelio za njega jer sad daje puno prostora koji možete besplatno da umnožavate neko vreme, tj. dok traje rođendansko slavlje. Sem toga, i još važnije, s njim možete jednostavno i efikasno da radite svašta: da čuvate, šerujete, šaljete, delite i tako dalje i to uglavnom u jednom ili dva poteza. Samo prevučete fajl, ukucate imejl adresu i on ode tamo gde ste želeli. Uostalom, servis je i lep.

Povodom pokretanja servisa za skladištenje fajlova, Copy, prvim korisnicima obezbeđuje, tj. poklanja 5 gigabajta prostora. Ova ponuda je vremenski ograničena pa kome je takav servis koristan treba da požuri. Naravno, moguće je dokupiti više prostora (250 GB = 9,99 dolara mesečno itd. sve do 500 GB po ceni od 149 dolara za godinu dana). Ali pre toga, možete obezbediti i znatno više prostora tako što pozovete prijatelje da i oni počnu da koriste usluge ovog servisa. Za svaki nov nalog dobijete novih 5 GB.

 Ako želite ovaj servis evo moje pozivnice za njega: https://copy.com?r=rXuac7

Za čega služe i kome su potrebni klaud servisi?

Ovakvi servisi nisu potrebni baš svakom ko ima računar, ali vrlo su korisni za one koji razmenjuju velike fajlove i onima koji žele da svoj posao na računaru rade na dva ili više mesta. Recimo, pišete nešto na poslu / fakultetu..., zatim odete kući i nastavite tamo gde ste stali, samo sad na svom, kućnom računaru. To je moguće jer to što pišete automatski se šalje na vaš prostor na Internetu i automatski prebacuje na vaš kućni računar čim ga uključite.

Ili recimo, putujete i fotografišete lepe prizore za uspomenu, a kada prođete pored nekog wi fi slike se same (zavisno od aparata i podešavanja) prebace na vaš prostor na Mreži, a na drugom kraju sveta (mama, tata, deca, žena, prijatelji, zavisi s kime želite slike da podelite) to mogu da vide. Cool, zar ne?

Ili hoćete nekom da pošaljete film. Mejlom ne ide jer su dozvoljene samo ograničene veličine fajlova po jednom imejlu (od nekoliko do 30-tak mb). Možete da koristite neki od besplatnih servisa za slanje velikih fajlova što vas tera da čitate reklame i ponekad slučajno danlodujete neki sasvim nepotreban, pa i zaražen program jer je link za skidanje vašeg fajla vešto prikriven. I da ne nabrajam dalje. Izlazi da je ovakav jedan servis ipak najbolje rešenje za slanje fajlova.

Nastaviće se...

 Još o sefveru


Haos i ludilo

Bez ikakve namere, nekako spontno, ušao sam u fazu vrlo interesantnog, čak inspirativnog haosa i ludila. I to na dva nivoa. Prvi se tiče tehnologije, a drugi spoznaje.


 


Komentari   
Dušan Inđić
0 #1 Dušan Inđić 08-04-2013 03:39
Rekoh da podelimo par misli na ovu temu..
Sve stoji, ali se ipak ne bi složio da je toliko ludilo i haos u pitanju. Kao i svaka druga marketinška pomama (korporativni bojni usklik: "Eno priliike - davaj da je zgrabimo!") generisala je puno "šuma" u početku. Nešto slično je zatalasalo sa društvenim sistemima, on-line chatu, pa čak i sa dolaskom prvih kućnih računara (VIC20, Ejkorni, Atariji, ZX Spectrum i ostala ekipa iz početka 80-ih)
No, svakako vredno pažnje i razmišljanja je pomenuto pitanje sigurnosti i privatnosti. Zamišljam tako ekstremnu K. Dikovsku viziju budućnosti gde ćemo živeti "na klaudu", bez lične svojine ili nešto već tako, da ne "isparavam" puno). Čim podignemo fajl, već smo potpuno oslonjeni na ugovorna "potpisana" (haha) obećanja i pouzdanost datog sistema. Ja se još uvek kod svih tih pitanja o privatnosti i dalje oslanjam na masovnost - da prosto ne stižu da obrade sve podatke... Al ito vreme prolazi, jer je brzina obrade već na zavidnom nivou - pod uslovom naravno da ne koristimo enkripciju (e to je ozb. rešenje, ali ko će od laika da se bakće sa tim). A vala već bi trebao da budem u zatvoru (filmovi, instalacije, muzika, a lični aspekt ću čak da preskočim kao minoran u legalnom kontekstu)
Ali šta nam preostaje? U pitanju je neminovni tehnolško (kulturno, soc., civillizacijski ...) korak napred. Moramo se "pridružiti", da. Hehe, uvek se setim zajedničkog prijatelja i asa M. Ćirkovića koji je do poslednjeg daha ignorisao mobilni telefon, pa je čak i on posustao zbog odgovorne pozicije i dostupnosti... Eto, sve se dotičem tih ključnih reči i pojmova (dostupnost, enkripcija, mobilnost, itd) koji su pod udarom u današnje vreme. Ne, ova tematika je vredna ozbiljne analize i knjige... "Priručnik za oblake", ne! "Oblaci za neupućene" :-)
Mislim da treba prosto da sačekamo da se stvari slegnu i izdvoji zrno od kukolja. I onda čekamo dalje, na sl. Spectrum ili iPhone...
Poz, Dušan
Dodaj komentar


 


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika