Ovih dana širi se Inernetom vest o novom astronomskom programu. Program se zove 100 000 stars i za njega u dokumenatciji piše da je to interaktivna vizualizacija zvezdanog komšiluka napravljena za Guglov veb brauzer, Hrom. Zvezda zapravo ima i nešto više: 119 617 izvučenih iz raznih izvora, među kojima se ističe Hiparhov katalog sa 1989 zvezda. Ipak odgovarajuće podatke možete naći za svega 87 zvezda. Podaci su osnovni sa likovima na više koji vode na Vikipediju.

Sve u svemu fino ako volite na slepo da putujete po galaksiji i manje-više slučajno srećete neku zvezdu. Ne postoji pretraga i ako vas interesuje neka određena zvezda naćićete je samo ako tačno znate gde da je tražite. Za sve vreme dok surfujete po galaksiji svira instrumentalna muzika koju srećom možete da isključite. Zaista ne vidm njenu svrhu, ali vama će se možda dopasti. Za kretanje kroz program koristi se miš i njegov točkić za zum. Tu je i skrol linija koja efikasnije obavlja zumiranje od pomenutog točkića.

I to je otprilike sve. Evo još pokušavam da otkrijem nešto interesantno i važno i sve mislim da sam u neznanju propustio neku opciju. Ali, evo ne uspeva mi ništa više da pronađem.

Dakle, jedino što je u ovom programu interesantno i korisno to je 3D prikaz razmeštaja zvezda u okolini sunca. Sve ostalo ili fali ili je sasvim, sasvim skromno. Toliko da ne vredi ni pominjati.

Program posetite ovde:100,000 Stars

1 2
3 4

 

 


Još o softveru: SOFTVER