Sama priča ove igre je neverovatno dosadna i infantilna i nikad je ne biste igrali ako bi ste se oslonili samo na priču: besne ptice bez krila uskaču u praćku i uz poklič kao kamikaze ispaljuju se (zapravo to sa praćkom je vaš zadatak) u sve i svašta, u cigle, grede, zidove i slično samo zato da bi rušile i uništavale sve i tako ubijale bezobrazne gice, prasiće i ostale krmke. Skroz blesavo i nezanimljivo kad se ispriča. Ja sam međutim stigao skoro do pola od oko jedan milion nivoa. Ne znam zašto, ali kada završite jedan nivo vuče vas da krenete u sledeći, a posle toga opet sledeći. Jedva sam se nekako oslobodio zavisnosti. Jedva.

AngryBirds5

Ali sad se pojavila i svemirska verzija ove igre. I samo sam zavirio u nju. Reko, samo da vidim u čemu je štos pa ću da čitam novine. E tu sam pogrešio i evo me opet u bunilu i igračkoj strasti. A eto vidim da i na Međunarodnoj svemirskoj stanici nisu odoleli izazovu:

Pazite, preko 10 miliona ljudi je pogledalo ovaj filmić! Nečuveno.

Klasična verzija

Igra je prvo napravljena za Apple spravice decembra 2009. Od tada je prodato 12 miliona (!) kopija preko App Stora. Taj uspeh je izazvao programiranje za razne pametne telefone, naravno i za Android. A postoje i razne PC verijante. Evo jedne instant verzije: učitate i igrate. Ali, kome ja pričam, pa to sigurno sve i sami znate.

Do sada je zabeleženo preko 700 milona daunlodovanja na razne platforme!

AngryBirds1

U svemiru

I tako su ptice konačno stigle i u svemir što i jeste pravi povod za ovaj članak. Mogu vam reći da su svemirske ptice sjajne. Tu u svemiru vlada drukčija fizika pa ptice lete iz praćke drukčijim putanjama nego na Zemlji, a to i jeste lep izazov za igrača. I tako vi igrate i igrate sve dok ne postanete svesni da dok vi zurite u ektan život prolazi pored vas. E samo to je problem. Treba dakle biti umeren (da parafraziram Aristotela).

AngryBirds2

Svemirske ptice su lansirane 22. marta ove godine i imaju 60 niovoa + nekoliko extra dodataka i apdejtova. Rade na iOS, Androidu, PC, Mac itd. A 8. marta  Nasin astronaut Don Petit je igrao Ptice i na ISS (vidite filmić gore). Svemirska ptice su do 26. marta prodate u 10 miliona primeraka.

E ima još dosta toga interesantno, ali to ćete morati sami da otkrijete, a ja idem da pre spavanja odigram jedan (?) nivo.

Evo zapleta svemirskih ptica: