9. januar
• Era iPhonea započela je „prijevarom“ na današnji dan 2007.
iPhone astronomy
iPhone astronomy c
iPhone evolucija

>> Teško je danas i zamisliti kako prije samo nešto više od dvadesetak godina nije bilo interneta, kako je facebook nastao tek prije nešto više od desetak godina, kako smo na email adresu morali čekati danima.. Tko je mogao slutiti kako će Jobs i Wozniak u garaži stvoriti tvrtku čije samo ime vrijedi više od proračuna mnogih država. Jabuka (Apple) je stvorena 1976. u Kaliforniji. Pomalo luckasti pristup stvaranju računala donio je velike uspjehe i teške padove. Apple je tijekom vremena naučio sve o uspjesima, čak i kad oni to u tehničkom smislu zapravo i nisu.

Na današnji dan, 09. januara 2007. predstavljen je prvi iPhone. Bio je to projekt kojem je sudbina odlučena upravo na tom prvom predstavljanju. Malo tko zna kako je Jobs toga dana bio prvoklasni lažov i muljator mirnih ruku i staloženog lica. Dok je za posjetitelje i medije Jobs u rukama držao lijepu, malu crnu plosnatu kutijicu, vrtio aplikacije i pokazivao šta njegova igračka može i zašto platiti za ime koje znači pripadnost jednoj klasi korisnika (naspram svih ostalih) dotle se iza kulisa odvijala prava društveno-tehnička bitka kod Troje, iz koje je Apple izašao kao pobjednik.

Na polici govorničkog stupa, nevidljivo za posjetitelje i kamere nalazilo se nekoliko prototipova iPhonea koje je u Spilbergovoj maniri i Coperfieldovom vještinom Jobs uzimao i vraćao u ruke savršeno koordiniran sa tehničkim timom u pozadini koji je mjenjao ranije nasnimane slajdove. Prijevara je prošla nezamijećeno, ludilo je pokrenuto a prava iPhone manija startala je 29. juna kada se prvi iPhone našao na policama trgovina. Sve ostalo je povijest..

Tehničke karakteristike? A koga to uopće zanima, važno je da se u ruci nalazi iPhone (bar će tako reć oni koji podrugljivo gledaju prema androidima, vrijedi i obrnuto naravno) sve ostalo je nebitno.