kamera

Priznajem da knjigu Čovek u visokom dvorcu (The Man in the High Castle) nisam čitao, ali sam odgledao TV seriju koja je po toj knjizi pravljena i o njoj ću napisati nekoliko rečenica.

O ekranizaciji ove serije počelo se govoriti 2010. kada se sa idejom za snimanje četvorodelne serije oglasio BBC. Ipak snimanje je počeo Amazon, oktobra 2014. Serija je pred gledaoce izašla ove godine, a već se priča o snimanju nastavka.

Serija je dobila vrlo dobre ocene kritike. Na IMDB ocenjena sa 8,3 (od 10) i to na osnovu glasova više od 12.000 gledalaca. Ona se podjednako sviđa gledaocima oba pola, a i različitih uzrasta. Obično nije baš tako.

O sadržaju neću ovde reći ništa zato što je on ljubiteljima naučne fantastike, posebno dela Filipa Dika, već dobro poznat, a ostalima ne želim da kvarim doživljaj. A ne želim ni da novim gledaocima prejudiciram tumačenje čitave priče – jer ona iziskuje izvestan intelektualni napor da se do kraja shvati. Sem toga, mislim da u ovom slučaju sadržaj i nije najbitniji, tj. forma ga daleko nadmašuje po svemu, što je inače karakteristično za mnoge SF filmove.

Dakle, evo u nekoliko napomena zašto se meni ta serija dopala.

Arhitektura koja se obilato prikazuje u seriji je odličan primer monumentalne nacističke umetnosti. Hladna, megalomanska, zadivljujuća i zastrašujuća, arhitektura koja pojedinca čini beskrajno malim, sitnim i ništavnim. Država je iznad svega, čovek je samo njen mizerni, lako zamenjivi točkić. I to važi za sve, od izgladnelog uličara do predstavnika vrha vlasti.

man

Uglovi snimanja, svaki kadar, svaka scena naglašavaju tu bit države i ideologije na kojoj je ona izgrađena. Tu sliku dopunjuje mučna atmosfera te gledalac konstantno oseća latentan strah i neizvesnost. Ako volite da se mučite dok gledate film, uživaće te.

Glumci? Odradili su profesionalno svoj zadatak, kao što se uostalom i očekuje od aktera zapadnih filmova. Mislim da ulogu obergrupenfirera na celom globusu niko bolje ne bi odigrao od Rufusa Suela.

Glavni likovi su složeni te izazivaju i snažne emocije i rad uma, a to je uvek dobro u nekoj priči.

Režija – naravno na visini zadatka, profi! Isto tako i montaža, što ne treba ni pominjati jer takve serije i rade samo oni koji izvrsno znaju svoj posao. Zbog toga i preplitanje više istovremenih događaja i njihovo smenjivanje ide tečno, glatko, logično, u odličnom ritmu.

Ukratko, ako volite solidan nivo straha i napetih scena uživaće te u ovoj seriji, a na kraju će te zadovoljno pomisliti: o sudbino, hvala ti što ne živim u takvom društvu. U društvu u kojem niko nije siguran, u kojem se svi nekog plaše, u kojem je pojam slobode skučen do nule.

 Pogledajte trejlere.

 

 

 

 

TV ASTRONOMIJA

Komentari   

feliks56
0 #4 feliks56 10-02-2016 22:10
Poštovani učesnici diskusije. Roman o kome je reč dobio sam davne 1978. god. kao rodjendanski poklon. Tada sam bio student treće godine beogradskog el.tehn. fakulteta. Knjigu je izdao Izdavač zavod "Jugoslavija".
Kao pasioniranog ljubitelja SF, pomnog čitaoca svega što sam mogao naći o II SR , usponu i padu nacizma, roman "Čovek u visokom dvorcu" me je ostavio bez daha svojom poražavajući realnom vizijom moguće paralelne istorije. To je teška i mračna knjiga i istovremeno oštra osuda totalitarizma bilo koje vrste. U godini objavljivanja 1962. u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj avet nacizma je ponovo podigla glavu u vidu neonacističkih grupa i pokreta, a bilo je još mnogo živih esesovaca i ostalih ratnih zločinaca koji su otkrivani i hvatani (Ajhman i ostali.

Seriju nisam gledao, a lično bih, da sam mogao, Filipa. K. Dika predložio ne samo za nagradu "Hugo" već i za Nobelovu nagradu.
Prijavi administratoru
Stalker
0 #3 Stalker 10-12-2015 11:56
Slažem se sa vama i nadam se da me niste pogrešno razumeli, da sam protiv vašeg vidjenja tv serije. I prihvatiću izazov, da napišem kratku komparaciju romana i serije i pošaljem vašem sajtu, koji imače sa uživanjem pratim. Pozdravljam vas.
Prijavi administratoru
Aleksandar Zorkić
0 #2 Aleksandar Zorkić 10-12-2015 11:10
Stalker: 1. Vaša primedba o autoru je na mestu. Ispravljeno je (Astronomski magazin je ostao kao autor po difoltu).
2. I sami primećujete veliku razliku između knjige i TV serije. Prema tome sasvim je normalno pisati o seriji iako autor nije čitao knjigu (a i logično je jer su i knjiga i film zasebna autorska dela).
3. Ja sam i napomenuo da pišem o tome zašto se MENI serija svidela.
4. Napišite svoj prikaz kjige i serije, napravite poređenje. Rado ćemo to objaviti.
Sredačan pozdrav
Prijavi administratoru
Stalker
+2 #1 Stalker 10-12-2015 09:57
Poštovani autore ("Astronomski magazin", piše?), veoma loš utisak ostavlja već Vaša prva rečenica, da roman "Čovek u visokom dvorcu" niste čitali, i da uprkos tome govorite o seriji koja je snimljena na osnovu romana. Ukratko, isuviše ličnog i u pogledu serije i u pogledu romana. Iako se, načelno, ne mogu uporedjivati "holivudski" proizvod i remek delo SF žanra, dopustite mi da i ja budem ličan: uspeo sam nekako da odgledam prvu epizodu serije, jalov i neuspešan tinejdžerski proizvod, tek ovlaš naslonjen na roman. Zapravo, nema ni traga osnovne zamisli romana, tek skicirana "atmosfera" iz Dikovog remek dela. A ako je do "atmosfere", onda je bolje izaći u park. Ili pročitati roman, makar na letovanju ili zimovanju, daleko od televizora i društva koje sve više nalikuje na Dikov alternativni svet, kada umine pritisak sve besmislenijih a sve popularnijih TV serija.
Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 leksikon 190 
akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

Facebook

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika