kamera
Ovaj video napravljen sa visine of 77,000km za vreme prolaska aparata New Horiozons iznad Plutona. U njemu se vide detalji veličine do jednog kilometra snimljeni u takozvanom “srcu” Plutona – neobičnoj geološkoj formaciji oblika srca nazvanoj region Tambo (Tambaugh Regio), po astronomu Kaljdu Tombu, koji je 1930. otkrio Pluton.

Prvi video prikazuje planine nazvane Norgaj (Norgay Montes) medju kojima ima nekih visine i do 3,500 metara. Naučnici veruju da su nastale pre samo 100 miliona godina, tako da su za nebesko telo starosti oko 4,6 milijardi godina kao što je Pluton, itekako mlade geološke formacija. U stvari, ove planine na Plutonu su medju najmladjim oblicima reljefa ikada registrovane na površini jednog nebeskog tela u sunčevom sistemu. Njihov nastanak je velika enigma i odgovor na nju može da dovede do fundamentalnih promena u razumevanju geoloških procesa koji se odigravaju na ledenim nebeskim telima udaljenih preko 5 milijardi kilometara od Sunca, koja pripadaju Kajperovom pojasu.

Na drugom video (u nastavku prvog) se vidi jedna poptuno druga slika Plutona - ravnica Sputnjik (Sputnik Planum) koja se nalazi u centru čuvenog Plutunovog “srca” – ravnice dužine oko 1,600 km.

 

New Horizons: Istorijski susret sa Plutonom

New Horizons: kratka vest

New Horizons: veličanstven uspeh

New Horizons: još dva dana do susreta

New Horizons: još tri dana!

New Horizons sve bliži Plutonu

New Horizons: šta je izazvalo problem?New Horizons spreman za susret sa Plutonom!

Problemi na aparatu New Horizons uoči prolaska pored Plutona

Problemi misije New Horizons

Koliko je ugrožena misija New Horizons?

Crvena uzbuna za New Horizons

Šta nas čeka prilikom fly-bya: prilagodi svoj juli slikama sa Plutona

„New Horizons“: detalji na Haronu i slike u boji

20 dana do Plutona

Šta ako Haron ima atmosferu?

Tanka Plutonova atmosfera i neobične dvostruke faze patuljaste planete

Novi detalji na Plutonu!

Konačno slike Plutona

Koliko je debela Plutonova atmosfera?

TV ASTRONOMIJA
Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: