kamera

Iz Vikipedije:

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (eng. Earth Day) obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Namera je da ljude širom sveta podseti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

pl1
pl3

pl4

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U dobu političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izveštavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i bira Denis Hayesa za koordinatora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao „praznik“ postaje veoma uspešan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz to senator Nelson proklamira 1971. treću sedmicu u aprilu kao „Sedmicu Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U senci Dana Zemlje 1971. američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Dan planete Zemlje službeno se obeležava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na predlog bolivijske vlade 2009. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

„Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“ --Sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant 21. mart 1971.


Čestitamo vam Dan planete

Najlepša planeta: Beautiful Nature

Najlepša planeta: Teide

Najlepša planeta - Jezero Krater

TV ASTRONOMIJA


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...