Članak Draška Dragovića "Sovjetski građanin na Marsu", između ostalog, izazvao je i sledeće razmišljanje Danijela Reponja o putovanju na Mars.

Reponj 134Let ljudi na Mars neće se dogoditi u idućih pedeset godina, a vrlo vjerojatno ni u idućih sto. Zašto? Već sada se jasno vidi da je razvoj robotike otišao toliko daleko da strojevi samostalno borave godinama na Marsu obavljajući svakojake zadaće koje se pred njih postavljaju. I što je najvažnije, jeftini su i robusniji od čovjeka. Ne zahtijevaju vodu, kisik, sustave za održavanje života i slično. A bivat će sve bolji i savršeniji. Čovjek jednostavno tako skoro neće biti spreman na avanturu zvanu put na Mars. Prepreke su za čovjeka, sada i u bližoj budućnosti nepremostive.

Ne postoji letjelica niti pogon koji bi u skoroj budućnosti to bio u stanju izvesti, kao niti omogućiti čovjeku preživljavanje na negostoljubivom crvenom planetu. Troškovi bi u tom trenutku bili toliko skupi da ih nitko ne bi mogao financirati, tim više što se niti jedan dolar ne bi mogao vratiti ulagačima. Potpuno beskorisno, a riskantno do besmislenosti. Put na Mars vodit će izravno preko Mjeseca.

Na Mjesecu će prvo trebati razviti tehnologije koje će omogućiti čovjeku put i život na Marsu. Čovjek će prvo trebati kolonizirati Mjesec, na Mjesecu će izvlačiti rudu, proizvoditi energiju, razvijati tehnologiju i stjecati znanja za budućnost, koja će se koristiti na Marsu. Da bi čovjek došao do Marsa, mora prvo naučiti (pre)živjeti na Mjesecu.


Inače sadašnjom tehnologijom putovanje do Marsa traje oko 300 dana, ali to samo ako svemirska letelica na put krene u pravo vreme, onda kada nam se Mars približava. Međusobno rastojanje Marsa i Zemlje se stalno menja, te ponekad iznosi blizu 400 miliona kilometara, a ponekad svega 55 miliona što se dešava svake dve godine. Postoji, dakle, prozor za let na Mars. Jasno je da za kraći put treba obezbediti manje goriva. Više goriva znači i veći teret letelice što opet iziskuje – više goriva za put. Isti problem postoji i za povratak sa Marsa na Zemlju, s tim što je gravitacija Marsa manja od gravitacije Zemlje, te je za poletanje sa Marsa potrebna manja količina goriva.

Problemi koji očekuju astronaute na putu za Mars i na samom Marsu su brojni: zdravstveni, psihički, sociološki… Za mnoge od ovih problema još uvek ne postoje rešenja.

229536main PIA02406


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...