Povodom članka


Mnogo me obradovala vest o nabavci NS digitalnog planetarijuma. Čestitam! Ubr, u vezi onog "možda prvi u regionu," mislim da već nekoliko godina postoji jedan u Rijeci, ali to nije važno.

digitalac
Čitajući poslednju vest danas, pade mi na pamet da možda vredi da napišem par utiska.

Digitalci su moćni zbog specijalnih efekata i uopšte zbog mogućnosti da se vidi više od onoga što se vidi golim okom. Međutim, oni su na zlu glasu zbog "debelih" zvezda. Razlika u odnosu na oštre, čiste zvezde optičko-mehaničkih projektora je više nego očigledna. To je problem koji prati i skuplje modele od "ribljeg oka". Dosta zavisi naravno i od veličine kupole. Što je manja, to je bolje.

Hoću da kažem da to "fino podešavanje" može da potraje, a krajnji rezultat sasvim sigurnoneće biti tako dobar kao sa starim planetarijumom koji ste do sada koristili - kad je nebo u pitanju. To će od neke tačke morati da se prihvati tako kako je. Publika neće primetiti, tj. neće znati za bolje, pogotovo kada se dodaju dinamički sadržaji.

Međutim, pošto izgleda da je tamo ekipa vrlo sposobnih ljudi, možda vredi razmisliti o kombinaciji oba projektora? Može da zvuči bleasvo, ali Cajs prodaje takve sisteme, a mislim da Goto i ES razvijaju ili već imaju modele te vrste. Veliki Griffith Obs planetarijum u Los Anđelesu ("Rebel without cause," "Devil in blue dress") koristi stari Cajs za prvih 10-tak minuta kada pokazuju nebo a onda urade prelaz na multimilionski digitalni sistem sa laserskim projektorima za ostatak predstave. (Pola toga je bez veze.)

Problem je naravno tehničke prirode, kako usaglasiti dva sistema. Može da vam da neku ideju ovaj Cajsov dizajn:

http://www.zeiss.com/planetariums/en_us/products/products/skymaster-velvet-hybrid-planetarium.html

I uopšte ako se traže "hybrid planetarium" sistemi.

Čestitke još jednom i sve najbolje.